Stari Trg: Rudari obustavili štrajk nakon potvrde da konkurs neće biti poništen


Mladi rudari rudnika Trepča sinoć su štrajkovali zbog najave mogućnosti poništavanja nedavnog konkursa za zapošljavanje u celini, a koji je za pojedine građane Starog Trga koji su poništavanje i zahtevali na višenedeljnim protestima, bio nelegitiman. Štrajk je potom obustavljen nakon što je potpredsednik kosovske Vlade, Haki Abazi, potvrdio da konkurs neće biti poništen, prenosi Koha.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do štrajka oko pedeset rudara u jedanaestom rudniku „Trepča“ u Starom Trgu. Potpredsednik vlade, Haki Abazi, u pratnji gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, posetio je ove rudare koji su u ponedeljak do ponoći bili zatvoreni u rudniku.

Abazi je održao višečasovne razgovore sa njima a kako je potom potvrdio za KosovaPress, štrajk je obustavljen i dogovoreno je da se konkurs neće poništiti.

Kako je saopštio, postignut je dogovor o pojedinačnom rešavanju ovog problema, jer, nisu svi nelegitimno zapošljeni tvrdi, ali i dodaje da se prekršaji neće tolerisati.

On je dodao da su to pitanja za pravosudne institucije.

Podsetimo, građani su, nezadovoljni nedavnim zapošljavanjem u toj kompaniji, protestovali prethodnih nedelja ispred rudnika u Starom trgu. Konkurs je potom delimično poništen, dok je kosovska vlada razrešila Upravni odbor Trepče.

Međutim, učesnici protesta zahtevaju da se konkurs u celini poništi kao i da se razreši i generalni direktor Trepče.

Nakon učestalih protesta, ovo preduzeće je nedavno posetio i kosovski premijer Aljbin Kurti koji im je obećao da će rešiti problem.

Pročitajte još:

Stari Trg: Uprkos delimičnom poništenju konkursa, nastavljeni protesti u preduzeću Trepča

Kurti i Osmani u Mitrovici na 31. godišnjicu štrajka rudara: Rešićemo probleme, Trepča nedodirljiva

Nastavljeni protesti zbog zapošljavanja u preduzeću Trepča

Protest ispred Trepče u Starom Trgu zbog zapošljavanja, poziv Kurtiju i Hajdari da reše problem

Nastavljaju se protesti ispred Trepče, najavljena „eskalacija situacije“, ako se problem ne rešiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.