Kurti i Osmani u Mitrovici na 31. godišnjicu štrajka rudara: Rešićemo probleme, Trepča nedodirljiva

Foto: Klan Kosova
Foto: Klan Kosova

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, obišli su danas Trepčin rudnik u Starom Trgu u Južnoj Mitrovici, gde su dočekani protestom rudara. Danas je obeležena 31. godišnjica od štrajka kao znak protesta protiv tadašnjeg režima Slobodna Miloševića.

Ispred ovog rudnika građani nezadovoljni uslovima zapošljavanja već danima protestuju, a predstavnik Organizicionog odbora protesta, Arsim Musa, pozvao je Kurtija da raspusti Upravni odbor Trepče, podsetivši da je poslednji konkurs za zapošjavanje narušen primanjem članova porodice.

Kosovski premijer je pred učesnicima protesta rekao da će sa drugima postupiti, onako kako je juče postupio sa Odborom Telekoma. Obećao je da će se njihovi zahtevi uzet u obzir.

„Juče smo raspustili odbor Telekoma i nastavićemo i sa ostalim odborima, ali nam treba vremena da delujemo pošto smo samo u drugoj nedelji vlade“, rekao je Kurti.

Osmani je štrajk opisala kao dvostruki, ponavljajući da je Trepča nedodirljiva.

“U istorijskom kontekstu, štrajk rudara Trepče može se u dva aspekta tretirati kao aktivni miroljubivi otpor da bi se zaštitilo postojanje albanskog naroda u periodu klasične okupacije od strane Srbije i kao otpor proizvoljnom suzbijanju autonomije Kosova,” rekla je Osmani na 31. godišnjicu štrajka rudara u Starom Trgu kao znak protesta protiv tadašnjeg režima Slobodna Miloševića, prenosi Koha.

Podsetite se samog događaja od pre 31 godinu i različitih interpretacija kroz dva aspekta: 26 godina od štrajka rudara Trepče; Déjà vu?

Protest je mirno završen, a Kurti je obećao da će se sa rudarima sastati u svojoj kancelariji kako bi dalje analizirali probleme rudara Trepče.

Pročitajte još:

Nastavljeni protesti zbog zapošljavanja u preduzeću Trepča

Protest ispred Trepče u Starom Trgu zbog zapošljavanja, poziv Kurtiju i Hajdari da reše problem

Nastavljaju se protesti ispred Trepče, najavljena „eskalacija situacije“, ako se problem ne reši

CommentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.