Balkanska ruta droge: Dileri preko Srbije švercuju heroin u Evropu

Srbija je jedna od najpopularnijih zemalja za šverc narkotika koja, zbog povoljnog geografskog položaja, predstavlja most između istoka i zapada koju narko-mafija koristi kako bi tovare droge preneli od Bliskog istoka ka centralnoj Evropi.

To je nedavno potvrđeno i u izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) i EUROPOL-a o evropskom tržištu narkotika. Kako se ističe, heroin iz Turske u Evropu stiže upravo preko balkanske rute od kojih je prolaz kroz Srbiju neizbežan, navodi Blic.

Zaplenom 12 kilograma kokaina poreklom sa Kosova, na graničnom prelazu Kula na ulazu u Crnu Goru, presečen je kanal krijumčarenja droge koja je bila namenjena tržištu u Italiji, a time je ponovo aktuelizovana balkanska ruta preko Srbije.

Službenici granične policije su kontrolišući vozilo marke “hjundai” makedonskih registarskih oznaka kojim je upravljao A. A (28) iz Skoplja, dok se na mestu suvozača nalazila I. S. (23) takođe iz Skoplja, u specijalno izgrađenom bunkeru smeštenom iza stop-svetala, pronašli 24 pakovanja sa ukupnom količinom od oko 12 kilograma opojne droge heroin. Kako je saopštila Uprava policije Crne Gore, reč je o heroinu koji potiče sa Kosova. Njegova krajna destinacija bila je Italija, ali je policija osujetila pakleni plan krijumčara i stala na put opojnoj drogi.

I dok policija Severne Makedonije sada češlja više lokacija i proverava osobe za koje se sumnja da su bile uključene u ovu akciju, pitanje heroinske rute ponovo je aktuelno.

Iako srpsko narko-tržište nije posebno zainteresovano za ovaj opijat, geografska pozicija je Srbiju kotirala u sam vrh zemalja kroz koju se ova droga lako i brzo švercuje do Evrope.

Zanimljivo je da se maloprodajna vrednost tržišta heroina u zemljama EU procenjuje na najmanje 7,4 milijarde evra godišnje, a da opijate (uglavnom heroin) konzumira oko 1,3 miliona korisnika, navedeno je u jednom od izveštaja Evropskog centra za praćenje i posmatranje tržišta narkotika.

Uloga Srbije, budući da se nalazi u samom srcu balkanskog koridora, izuzetno je velika, smatraju stručnjaci, a u prilog tome govori i ovih 12 kilograma zaplenjene droge koja je potekla sa Kosova. Ali, kako je stigla do Kosova?

Postoje dva puta kojim droga proizvedena mahom u Avganistanu i Turskoj, preko Srbije stiže do konzumenata u Evropi.

“Dva su puta koji se nazivaju balkanskom rutom. Jedan je iz Avganistana, preko Turske, Bugarske ili Makedonije, koji prelazi preko Srbije i ide na Crnu Goru, Bosnu i dalje. Drugi, mnogo važniji, jeste put koji polazi iz Turske, kao zemlje snabdevača, a zatim dalje ide kroz Bugarsku, celu Srbiju i dalje u Evropu”, objasnio je kriminolog Radovanović.

Titulu najprometnijeg koridora Srbija nosi više od dve decenije. Sve je počelo devedesetih godina prošlog veka, kada se u Srbiji “rodio” organizovani kriminal, makar u razmerama u kojim nam je danas poznat, a vremenom se, tvrdi kriminolog, samo širio.

“Učešće naših ljudi se znatno povećalo. Količina droge koja je u Srbiji zaplenjena iz godine u godinu je sve veća i iznosi oko šest tona godišnje. Ali, zapitajte se koliko je prošlo, a da nije otkriveno”, kaže Radovanović.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.