SSK i TSK zabrinuti zbog Kurtijeve izjave: Sudije su nezavisne, tendencije mešanja neprihvatljive

sudski savet kosova

Vest je ažurirana

Kosovski premijer na današnjoj konferenciji poručio je da ga veoma zanima kako je odluka o promeni mere pritvora u kućni pritvor Dejanu Pantiću doneta, te ko je tužilac koji je podneo ovaj zahtev i sud koji je doneo ovakvu odluku. Povodom izjave Aljbina Kurtija, reagovao je i kosovski sudski savet poručivši da je ime donosioca odluke – sudija.

„Sudski savet Kosova izražava zabrinutost zbog zahteva premijera Aljbina Kurtija da mu se saopšti ime sudije koji je doneo zakonsku odluku o promeni mere okrivljenom Dejanu Pantiću iz pritvora u kućni pritvor“, navode u saopštenju.

Sudski savet ujedno je podsetio kosovskog premijera da su sudije nezavisne u vršenju dužnosti, ali i da su „tendencije mešanja neprihvatiljive“.

U istom saopštenju odgovorili su na pitanje kosovskog premijera poručivši da je ime sudije koji je doneo odluku – sudija Kosova.

„Na pitanje premijera Kurtija o imenu sudije koji je odlučivao o ovom slučaju, Sudski savet javno obaveštava premijera Kurtija da se na osnovu Ustava i zakona nadležno službeno lice koje je donelo ovu odluku zove sudija Republike Kosovo, čije odluke se moraju poštovati bez komentara, bez izuzetka, uključujući i Vladu“, zaključio je Sudski savet.

U međuvremenu oglasio se u kosovski tužilački savet takođe poručivši da su zabrinuti.

„TSK izražava duboko ogorčenje na zahtev premijera Kurtija da bude obavešten o imenu tužioca koji je podneo zahtev za izmenu mere protiv okrivljenog Pantića, jer to, osim što utiče na samostalan rad tužioca, može da podstakne reakcije koje bi mogle da ugroze njegov život“, poručili su.

Bivši policajac Dejan Pantić uhapšen je pre 19 dana, koliko traju i barikade koje su Srbi podigli upravo zbog toga. To se u međuvremenu iskristalisalo kao jedan od ukupno tri zahteva koje Srbi traže da Priština ispuni, kako bi se barikade uklonile.

Pantiću je danas mera pritvora preinačena u meru kućnog pritvora.

Dok Srbi pozdravljaju ovu gotovo iznenadnu odluku, što je bio i jedan od njihovih zahteva za podizanje barikada, u Prištini je talas nezadovoljstva, ali i pritisak na sud pre svega od strane vladajućeg Samoopredeljenja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da ga veoma zanima – kako je doneta odluka da se kaznena mera bivšem policajcu Dejanu Pantiću preinači sa pritvora na kućni pritvor.

Na konferenciji za medije, koju je održao istovremeno kada je oko podneva odjeknula vest o određivanju mere kućnog pritvora ovom bivšem pripadniku Kosovske policije uhapšenom pre 19 dana, Kurti je, kako prenosi Koha, izrazio čuđenje, i pri tom se interesovao javno za identitet sudije.

„Kako čovek optužen za terorizam može da bude pušten u kućni pritvor“, pita se Kurti.

Ministarka pravde poručuje: „Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu“.

Za njegove saborce i ostale zvaničnike, odluka je „skandalozna“, „ozbiljan udar na kredibilitet tužilaštva i sudova na Kosovu“, te „čin izdaje“ i pitaju se „da li je sudija normalan“. Neki od naslova na portalima su i: „Juče izabran za potredsednik suda, danas oslobodio Pantića“.

Opširnije o svemu u:

Petković: Vučić iz Beograda, Srbi sa Severa – u Raški večeras u 19 časova

EU i SAD o Severu: Hitna bezuslovna deeskalacija, sve obaveze iz dijaloga bez odlaganja

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Rakić: Vučić misli da bi bilo dobro ukloniti barikade, Srbi ne veruju Kurtijevoj vladi

Kurti: Ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno

KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potrebna dozvola za Administrativnu liniju, ali jeste KBS da dođe na Sever

Fon Kramon pozdravila odluku o Pantiću: Ova odluka bi trebala da dovede do uklanjanja barikada

U Prištini talas nezadovoljstva merom kućnog pritvora Pantiću ali i pritisak na pravosuđe

Kurtija zanima ko je sudija koji je doneo odluku o slanju Pantića u kućni pritvor

Dejanu Pantiću određen kućni pritvorPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.