Petković: Vučić iz Beograda, Srbi sa Severa – u Raški večeras u 19 časova

„Najvažniji deo koji želim da vam pročitam, a to je da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća u mirnim protestima i barikadama“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na konferenciji za medije, a povodom zajedničke izjave SAD i EU. Ujedno je za večeras, sada već za manje od sat vremena, najavio sastanak srpskog predsednika i predstavnika Srba sa Severa na kojem će biti odlučeno o uklanjanju barikada.

Kao najbolju vest izdvojio je to što je Dejan Pantić, zbog kog su i pre 19 dana postavljene barikade na nekoliko mesta u sve četiri opštine na Severu, danas pušten u kućni pritvor.

„To je jedna velika pobeda, pre svega srpskog naroda na KiM, jer to pokazuje da Dejan Pantić nije kriv i da to što je bio optužen za nekakav terorizam – jeste izraz političkog obračuna Aljbina Kurtija sa Srbima na KiM i Pantićem“, kazao je Petković.

Kaže da im je EULEX potvrdio da će on večeras biti sa svojom porodicom koja, dodaje, željno iščekuje da ga vidi.

Kurti i njegova partija su oni koji odlučuju o tome ko je izdajnik, a ko nije

Osvrnuo se na reakcije iz Prištine na takvu odluku kosovskog pravosuđa, a pre svega na reakciju kosovskog premijera i pristalica stranke čiji je on lider – da su, podsetio, istakli da je puštanje Pantića čin izdaje.

„Aljbin Kurti preti sudijama i tužiocima koji su doneli takvu odluku, želeći da zna ko su te sudije koje su tako odlučile, s obzirom na to, kako kaže Kurti, da je Pantić bio optužen za nekakav terorizam“, kaže Petković.

Možete li da zamislite da predsednik Vučić na takav način komentariše sudske presude i da se raspituje ko su sudije kada donose određene odluke

Tvrdi da njemu tako nešto „nikada ne bi palo na pamet“, jer, kaže, Srbija je pravna država i na delu je vladavina prava.

Suprotno tome, kaže Petković, moglo se videti kako to funkcioniše u kosovskom sistemu.

„Kako ona funkcioniše u prištinskom sistemu mogli smo da vidimo na primeru Kurtija, koji bi sada da progoni sudije koji puštaju Pantića u kućni pritvor. Koji bi sada da sprovodi nekakvu odmazdu nad prištinskim pravosuđem, koje je nažalost često u službi upravo politike Aljbina Kurtija. Očigledno nijedan drugi sud ili vladavina prava ne postoji nego marksistički, i Kurti je taj koji odlučuje o životu i smrti na KiM. On i njegova partija su oni koji odlučuju o tome ko je izdajnik, a ko nije“, rekao je on.

Otkrio je da je srpski predsednik razgovarao sa suprugom Dejana Pantića koja mu se zahvalila, te da je to ono što pokazuje kakva je njegova politika.

„Dok su se neki u prethodnom periodu borili da se puste 1.800 albanskih terorista, među kojima i Kurti, vidimo kako se predsednik Aleksandar Vučić bori iskreno za srpski narod“, dodaje.

Tako se borio i za Dejana Pantića: „Podigli smo bukvalno sve, da bi se izborili i svetu pokazali da Pantić ništa nije pogrešio i da ne može da mu se stavlja na teret da je terorista i to samo zato što živi u zgradi ‘Tri solitera’ gde se nalazila kancelarija komisije za lokalne izbore“, objasnio je on.

Istovremeno, kazao je da je podjednako važno i današnje oslobađanje Nikole Nedeljkovića, koji je uhapšen juna ove godine na Gazimestanu.

Pokazao je i fotografiju na kojoj Nedeljković, u zagrljaju roditelja, nosi majicu sa natpisom „Nema predaje“, podsetivši da je zbog iste majice bio i hapšen.

Kazao je da se radi i na tome da se ukaže i na neophodnost puštanja i Miljana Adžića.

Istakao je da je prvi zahtev Srba ispunjen i to na veliko insistiranje i borbu Aleksandra Vučića.

Dobili su, kaže Petković, nikada jače garancije od EU i SAD kada je reč o zahtevima Srba – kao njihovom uslovu da se povuku sa barikada.

Kazao je da je reč o najznačajnijim faktorima koji mogu da izvrše potreban pritisak na Prištinu – da sve što je dogovoreno bude i ispoštovane.

„Sama Priština će imati apsolutno objektivnu odgovornost, jer je reč o garancijama koju daju najmoćnije sile na Zapadu. To je ono što je važno i što jeste dobra vest u ovim nemogućim uslovima, kada smo bili na ivici sukoba“, poručuje, dodajući da je to nešto  „najjače što je Srbija imala kada je reč o izjavama iz EU i SAD“.

Osvrnuo se i na sinoćne razgovore koje je Vučić održao sa predstavnicima Srba sa Kosova, ali i na njegovu komunikaciju i sa Miroslavom Lajčakom.

„Predsednik Aleksandar Vučić se u više navrata čuo i sa gospodinom Miroslavom Lajčakom i sa gospodinom Eskobarom. Borio se za svako slovo, za svaku reč. Ni u jednom trenutku nije popuštao, u smislu svih onih zahteva i opravdanih strahova Srba, jer ne žele više da trpe zulum Aljbina Kurtija“, poručio je Petković.

Neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama

Kazao je i da su stigle garancije, odnosno da su dobili zvaničnu objedinjenu izjavu EU i SAD, u kojoj se, tvrdi, da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na protestima i barikadama, „i ovim i onim u julu i onim u septembru prošle godine“.

„Najvažniji deo koji želim da vam pročitam, a to je da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća u mirnim protestima i barikadama“, pročitao je direktor Kancelarije za KiM.

Ujedno tvrdi da su bili potrebni sati da se zadrži reč barikade, ali i da se Vučić borio da ta reč ostane deo zvanične izjave.

„Mi dobro znamo koji su zahtevi Srba, mi dobro znamo da Srbi ne veruju Aljbinu Kurtiju i znamo na šta je spreman kada je reč o obračunu sa Srbima kada je reč o tome što su podigli i bili na mirnim protestima i barikadama“

Nakon prijema ovog dokumenta, Vučić se još jednom sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova, koje je upoznao sa njegovim sadržajem, ali ih i zamolio da se povuku sa barikada. Oni su ga, tvrdi, saslušali, ali i su od njega zatražili garancije, jer „jedino njemu veruju“.

„Zato su zamolili da se vrate na KiM, da tamo razgovaraju i sa ostalim Srbima koji su na barikadama, da im predoče sve ono što im je predsednik Aleksandar Vučić rekao, da im predoče sadržaj ovih zvaničnih izjava, a nakon toga će se uputiti u pravcu centralne Srbije, gde će oko 19 časova razgovarati sa predsednikom“, poručio je i dodao da će posle toga videti kakva je odluka o povlačenju barikada.

Najavio je i posetu srpskog predsednika administrativnoj liniji, upravo u 19 časova.

Izjava KFOR-a jedna vrsta sporazuma

Osvrnuo se i  na saopštenje KFOR-a, u kome navode da KBS ne može na Sever bez prethodne saglasnosti komandanta KFOR-a i četiri gradonačelnika opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Ovu izjavu ocenio je kao važnu jer ona sada „postaje izvor formalnog i materijalnog prava i jedna vrsta sporazuma“.

„Mi sada imamo dogovor koji se odnosi na sve strane, koji uključuje sada i Beograd, ali i srpski narod na Severu KiM. To je velika i značajna, važna stvar koja jasno ukazuje na neophodnost poštovanja svih dogovora i sporazuma, pogotovo tačke 9. Briselskog sporazuma“, objasnio je Petković.

Najavio je i nastavak borbe za zahteve Srba za povratak u kosovske institucije:

„A to je formiranje ZSO na koju Srbi čekaju već punih 10 godina“.

Opširnije o svemu u:

EU i SAD o Severu: Hitna bezuslovna deeskalacija, sve obaveze iz dijaloga bez odlaganja

SSK zabrinut zbog Kurtijeve izjave: Sudije su nezavisne, tendencije mešanja neprihvatljive

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Rakić: Vučić misli da bi bilo dobro ukloniti barikade, Srbi ne veruju Kurtijevoj vladi

Kurti: Ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno

KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potrebna dozvola za Administrativnu liniju, ali jeste KBS da dođe na Sever

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Fon Kramon pozdravila odluku o Pantiću: Ova odluka bi trebala da dovede do uklanjanja barikada

U Prištini talas nezadovoljstva merom kućnog pritvora Pantiću ali i pritisak na pravosuđe

Kurtija zanima ko je sudija koji je doneo odluku o slanju Pantića u kućni pritvor

Dejanu Pantiću određen kućni pritvorPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.