EU i SAD o Severu: Hitna bezuslovna deeskalacija, sve obaveze iz dijaloga bez odlaganja

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog daljeg napetog stanja na Severu Kosova, upravo su saopštile Evropska unija i ambasada SAD, ali i pozdravljajući uveravanja iz Prištine, kako navode – da nema spiskova za hapšenja onih građana koji su bili na barikadama.

„Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja“, navode.

Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica, navode visoki zvaničnici.

„Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati“.

Sjedinjene Američke Države će podržati rad EULEX, dok će EULEX, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da „pažljivo prati sve istrage“ i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava.

„Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

„Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana. Sve obaveze Dijaloga moraju se u potpunosti sprovesti bez odlaganja“, naglašeno je u saopštenju.

Ovo saopštenje evropskog i američkog posrednika usledilo je gotovo istovremeno sa saopštenjem KFOR-a o tome da jedinicama Vojske Srbije nije potrebna dozvola KFOR-a da bi se kretali i vršili obuku u zoni administrativne pogranične linije, dok je sa druge strane KBS potrebna dozvola da bi došli na Sever.

Takođe u istom danu bivši kosovski policajac Dejan Pantić pušten je da se brani sa slobode, što je naišlo na odijum među najvišim zvaničnicima i vladajućom strankom u Prištini, kao i delu medija.

Dok se odluka na srpskoj strani pozdravlja, u Prištini se izražava zaprepašćenje time da je sudija pustio osobu optuženu za terorizam u kućni pritvor i raste pritisak na sud.

Reagovao je odmah i Sudski savet Kosova. Zabrinuti su zbog Kurtijeve izjave. Sudije su nezavisne, tendencije mešanja neprihvatljive, poručio je sud, a povodom otkrivanja imena sudija, odnosno zahteva kosovskog premijera da sazna njegov identitet, saopštio je: „Ime mu je sudija Republike Kosovo“.

Inače hapšenje Dejana Pantića bilo je povod za postavljanje barikada Srba na Severu, ali i jedan od tri uslova da se barikade i uklone koje su danas ušle u 19. dan.

Opširnije o svemu u:

SSK zabrinut zbog Kurtijeve izjave: Sudije su nezavisne, tendencije mešanja neprihvatljive

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Rakić: Vučić misli da bi bilo dobro ukloniti barikade, Srbi ne veruju Kurtijevoj vladi

Kurti: Ne poistovećujem barikade sa srpskim stanovništvom, to ne može biti i ne bi bilo tačno

KFOR: Korisno da se podseti da VS nije potrebna dozvola za Administrativnu liniju, ali jeste KBS da dođe na Sever

Hadžiju: Ovim odlukama pravosuđe ohrabruje kriminalne bande na Severu

Fon Kramon pozdravila odluku o Pantiću: Ova odluka bi trebala da dovede do uklanjanja barikada

U Prištini talas nezadovoljstva merom kućnog pritvora Pantiću ali i pritisak na pravosuđe

Kurtija zanima ko je sudija koji je doneo odluku o slanju Pantića u kućni pritvor

Dejanu Pantiću određen kućni pritvorPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.