Srpski zvaničnici: Haradinaj povukao zahtev za prijem Kosova u INTERPOL

interpol

„Ambasadi Srbije u Parizu danas popodne je dostavljena nota, kojom Ramuš Haradinaj povlači zahtev za prijem Kosova u INTERPOL, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić za Tanjug.

Nakon višemesečnih navoda srpskih zvaničnika na skoro dnevnom nivou da neće dozvoliti da se Kosovo učlani u INTERPOL, bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, povukao je zahtev za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju, navode srpski zvaničnici.

U međuvremenu, informaciju da je Kosovo tražilo odlaganje glasanja za članstvo i INTERPOL-u potvrdili su iz Haradinajevog kabineta za Gazetu Express.

„Imajući u vidu trenutne okolnosti, a na osnovi nadležnosti Kancelarije premijera, danas sam tražio odlaganje glasanja za članstvo Kosova u INTERPOL-u za sledeću godinu“, navodi se u odgovoru Kabineta kosovskog premijera za Gazetu Express.

Povlačenje dolazi u istom danu kada i počinje održavanje sednice Generalne skupštine INTERPOL-a, na čijem dnevnom redu je bilo zakazano i pitanje članstva Kosova.

Dačić je Tanjugu poručio da je nota o povlačenju zahteva za prijem Kosova u INTERPOL dostavljena srpskoj ambasadi u Parizu jer je sedište INTERPOL-a u Lionu, dok je srpski ministar policije, Nebojša Stefanović, na svom Tviter nalogu napisao da je u pitanju „velika pobeda Srbije i međunarodnog prava“.

„Zahvaljujući ogromnom radu delegacije Republike Srbije, aplikacija takozvanog Kosova je povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu!“, poručio je Stefanović.

Tanjug je ujedno objavio dokument za koji navode da je nota o povlačenju zahteva za prijem Kosova u INTERPOL.

Kosovo je do sada četiri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015, 2017. i 2018. godine.

Na glasanju generalne skupštine INTERPOL-a, održanom u Dubaiju novembra prošle godine, od 154 glasa, koliko je glasalo u prvoj rundi, Kosovo je dobilo 76 glasova „Za“, protiv je bilo 56 članica INTERPOL-a, dok je 22 bilo uzdržano. U drugom krugu glasanja, od 135 članica koje su glasale, 68 je bilo „Za“ članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

INTERPOL broji 194 zemlje članice.

Povezani članci:

Čile neće podržati Kosovo u INTERPOL-u

Pred Kosovom „spektakularan neuspeh“ u INTERPOL-u

Stefanović za RTS: Teška borba da Kosovo ne uđe u INTERPOL

Dačić poslao direktivu DKP da maksimalno rade na sprečavanju prijema Kosova u INTERPOL

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.