Slučaj „trovanja“: Nije zaraza, detaljna analiza koverti van Kosova

infektivna klinika
FOTO: Gazeta Express

Na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za biohemiju u Prištini, isključena je mogućnost da je u kovertama sa glasovima iz Srbije bilo ikakvog infektivnog agensa, saopštila je direktorka Klinike za infektivne bolesti Ljindita Ajazaj Beriša (Lindita Ajazaj Berisha). Međutim, sa druge strane, i dalje ostaje otvoreno pitanje šta je prouzrokovalo zdravstvene tegobe koje je prijavilo osoblje koje je brojalo glasove u nedelju. Ova vrsta analize moraće da se radi u inostranstvu. Očekuje se da 12 pacijenata u naredna 24 sata budu puštena kući. Njihov simptom bio je „svrab ruku niskog intenziteta“ -najnoviji su podaci iz UKC Priština.

Proces prebrojavanja oko 3700 glasova koji su još prošlog petka pristigli iz centralne Srbije, počeo je u nedelju oko 9 časova u prostorijama Ministarstva infrastrukture u Prištini, ali je ubrzo oko 11 obustavljen zbog „mirisa“ iz koverata, koji je navodno izazvao alergijske reakcije na koži lica i ruku osoba koje broje glasove.

Zvaničnog tumačenja ovog događaja još uvek nema, a policija i tužilaštvo navode da su istrage u toku. To, međutim, nije bila prepreka za više izveštaja kosovskih medija, koji su u nedelju, kada se to dogodilo, tokom čitavog dana, kao udarnu vest javljali da se radi o „trovanju“, direktno povezujući „trovanje“ sa kovertama iz Srbije, identifikujući i one koji su doneli „otrovane koverte“, a bilo je čak i procena o hemijskom oružju kojim raspolaže Srbija, i podsećanja na kontraverzni slučaj trovanja 90-ih.

Šta su nova saznanja

U Prištini je danas održana zajednička konferencija za medije rukovodstva Infektivne klinike u Prištini, u kojoj je i dalje smešteno, kako se danas saznalo – 12 pacijenata, UKC Priština i Instituta za javno zdravlje Kosova.

Kako je danas saopšteno, a prenosi RSE, ukupno 12 pacijenata koji su primljeni za simptomima „svrab ruku niskog intenziteta“, u dobrom su zdravstvenom stanju, i očekuje se da će biti pušteni posle 24 časa.

„Na osnovu rezultata iz uzetih briseva, isključuje se iz mogućnosti da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Sve laboratorijske analize iz biohemijskog instituta su u normali, dok i brisevi isključuju mogućnost nekog zaraznog sindroma“, rekla je direktorica klinike Ljindita Beriša, prenosi RSE.

Osim što je sada isključena mogućnost da se radi o zarazi, glavna pitanja, međutim, ostaju i dalje otvorena: Koji je uzrok tegoba? Da li je u pitanju otrov?

Beriša je dodala da je ova klinika radila na analizi zaraznih uzročnika, dok se na „ostale rezultate čeka“.

Na pitanje kako se desilo da su svi oni dobili svrab ruku, Beriša je rekla da ona može da govori samo o infektivnim bolestima.

Forenzika u inostranstvu

Detaljna analiza koverata sa glasačkim listićima iz centralne Srbije će se, kako je u međuvremenu za RSE, u izjavi naveo glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini Kujtim Muniši (Kujtim Munishi) obaviti u inostranstvu.

„Prema onome što smo videli odlučili smo da se ovi testovi rade u inostranstvu, tako da je rano i šta god kažem, možda grešim. Testovi bi trebalo da se rade u inostranstvu, jer nemamo laboratoriju koja bi uradila detaljnu analizu, što je sada neophodno“, rekao je Muniši.

On je dodao i da je „još uvek rano da se o uzrocima govori“.

Muniši nije mogao precizirati u koju će zemlju uzorci biti poslani na analizu.

„Prerano je. Radimo na pronalaženju mesta, ali trenutno je još rano“, rekao je Muniši.

Pročitajte još:

Medijsko trovanje kovertama

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali „alergijske reakcije“ kod službenika koji prebrojavaju glasove

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.