Ristuća sa Vučićem i Mojsilovićem o bezbednosti na Kosovu; Zabrinut zbog situacije na Severu

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Komandant KFOR-a, Anđelo Mikele Ristuća, sastao se danas u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije, Milanom Mojsilovićem, ali i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, u jeku nove krize na Severu.

Iz Ministarstva odbrane Srbije navode da su Ristuća i Mojsilović razgovarali o nastojanjima da se izbegne dalje pogoršanje bezbednosne situacije na Severu Kosova:

„I obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za srpsko stanovništvo, koje trpi protivpravno nasilje Privremenih institucija samouprave u Prištini“, naveli su

U razgovoru je, kako dodaju, izražena obostrana posvećenost očuvanju mira i stabilnosti.

Ukazano je na na značaj održavanja kontakata na svim nivoima između Vojske Srbije i međunarodnih snaga na Kosovu, za uspešno preventivno delovanje i sprečavanje nastanka kriza.

Mojsilović je ujedno izneo očekivanja da će KFOR nepristrasno sprovoditi mandat kroz Rezoluciju 1244 Ujednjenih nacija.

„Načelnik Generalštaba je izneo čvrst stav i očekivanje naše strane da će KFOR, kao jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji, striktno, potpuno i nepristrasno sprovoditi mandat koji mu je dodeljen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zaštititi Srbe i njihovo nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe u Pokrajini“, saopštilo je srpsko ministarstvo odbrane.

Da se sastao sa komandantom KFOR-a, potvrdio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

On je u kratkoj poruci na Instagramu napisao da je imao korektan razgovor sa ovim vojnim zvaničnikom.

U međuvremenu se oglasio i KFOR, navodeći da se Ristuća prvo sastao sa srpskim predsednikom sa kojim je razgovarao o opštoj bezbednosnoj situaciji u regionu i aktivnostima KFOR-a u skladu sa UN mandatom, kao i o podršci dijalogu koji vodi Evrospka unija za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Nakon razgovora sa Vučićem, Ristuća se susreo sa Mojsilovićem, potvrdivši navode ovog zvaničnika Vojske Srbije – da su se složili da sve strane moraju da deeskaliraju tenzije.

Ristuća je ujedno izrazio zabrinutost zbog situacije na Severu Kosova.

„Komandant KFOR-a izrazio je duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u opštinama na Severu Kosova nakon događaja od 29. maja, kada je nekoliko pripadnika KFOR-a ranjeno tokom ničim izazvanih napada kriminalnih elemenata koji su se infiltrirali na mirne proteste“, saopštila je misija KFOR-a.

Potvrde o održanim sastancima stižu nakon hapšenja – kako tvrdi Beograd, odnosno „kidnapovanja“ – kako to tumači Priština, trojice pripadnika Kosovske policije.

Iz Beograda navode da je reč o naoružanim specijalnim jedinicama, sa dugim cevima i drugom opremom, koje su ušle u centralnu Srbiju, odnosno opštinu Raška, a koje su potom zaustavili pripadnici MUP-a Srbije.

Sa druge strane, iz Prištine navode da je reč o pripadnicima pogranične jedinice, te da su zapravo srpske snage, a prema Kurtiju – Vojska, ušle na teritoriju Kosova i kidnapovali ih.

I dok Beograd demantuje i navodi da ima dokaze, te predlaže čak i vođenje međunarodne istrage, iz Prištine zahtevaju hitno puštanje policijskih službenika, navodeći da su o svemu obavestili međunarodne predstavnike, uključujući KFOR.

Pročitajte još:

Kurti: Policajci „kidnapovani“ – osveta za jučerašnje hapšenje M.M. u Mitrovici

RTS: Srpski policajci uhapsili kosovske specijalce; Svećlja: Kidnapovali ih, odmah da ih pustePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.