„Srpska solidarnost hranom“ nakon humanitarnog putovanja najavljuje novu akciju

Srpska solidarnost hranom
Foto: Srpska solidarnost hranom

„Srpska solidarnost hranom“ iz Beograda čest je organizator humanitarnih akcija koje za cilj imaju, kako navode, pružanje pomoći srpskom stanovništvu na KiM-u. Nakon posete humanitarno-verskog karaktera ovog vikenda manastirima i crkvama na KiM-u, iz ove organizacije najavljuju i novu akciju.

U ovoj organizaciji ističu da je to bilo šesto putovanje, i to besplatno, koje su organizovali za vernike iz Beograda. Osim obilaska manastira grupa iz Beograda posetila je i oca Trajka koji sa porodicom živi u Uroševcu i službuje u crkvi Sv. cara Uroša u centru ovog grada.

Srpska solidarnost hranom
Foto: Srpska solidarnost hranom

Put ih je odveo i do kuće osamdesettrogodišnje Budimke Živković iz povratničkog sela Berkovo pored Kline koje se sastoji iz gornje i donje mahale, i u kom živi svega 13 srpskih porodica.

Budimka živi sama nakon što joj je suprug preminuo. Sa njom, u njenoj mahali, živi još četvoro Srba.

Njena kuća poslednja je u nizu zbog čega je, kako navode iz ove NVO, i česta meta napada i krađa.

„Malo je reći da je poseta baki Budimki bila emotivna i ostavila jak utisak na sve nas,“ poručuju iz ove humanitarne organizacije i najavljuju novu humanitarnu akciju koja bi trebalo da bude sprovedena do kraja meseca kako bi joj pomogli lakši opstanak.

Predstavnici ove organizacije navode da se još uvek ne zna šta će se konkretno uraditi, ali ono što je za sada poznato je to da se deo akcije odnosi na podmirivanje računa za struju i za kablovsku TV sve dok je baka živa.

 

Ova humanitarna organizacija u prošlosti je organizovala više humanitarnih putovanja iz Beograda za sve one koji žele da dođu na KiM.

Osim obilaska pravoslavnih svetinja često su donosili pomoć za Srbe sa KiM-a u novcu, hrani, školskom priboru.

Nedavno su tokom akcije prikupljanja novogodišnjih i božićnih paketića obradovali 2.200 mališana širom Kosova i Metohije i Republike Srpske. Prošle godine su obezbedili dve stomatološke stolice za škole u Kosovskom Pomoravlju.

O ostalim akcijama ove organizacije čitajte u nastavku:

Nove akcije HO Srpska solidarnost hranom

Srpska solidarnost hranom podelila paketiće deci u Kosovskom Pomoravlju: „Radost srpskoj deci ma gde da su“

Berkovo kod Kline: Bez masovnijeg povratka

„Srpska solidarnost hranom“: Donacije obrazovnim ustanovama – „narod to ovde zaslužuje“

 Petrovdan u Gornjoj Brnjici i Istoku: Brnjičani se sećaju boljih vremena i složnosti; Istočani ne zaboravljaju rodni kraj

Školski pribor za osnovce iz Prilužja

Raško-prizrenska eparhija: Uz podršku humanitarnih organizacija nova pomoć za Srbe u Metohiji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.