Raško-prizrenska eparhija: Uz podršku humanitarnih organizacija nova pomoć za Srbe u Metohiji

Nabavka poljoprivrednih mašina i podela paketa sa hranom, samo su neke od ovogodišnjih akcija pomoći koje bratstvo manastira Visoki Dečani, zajedno sa različitim humanitarnim organizacijama iz centralne Srbije, ali i inostranstva, sprovodi na Kosovu i Metohiji. Bratstvo Visokih Dečana uglavnom pomaže porodicama u Metohiji, pa su nedavno porodice Lukić i Micić iz Velike Hoče dobile kombajn, dok je Žarko Jevtić iz Žača dobio traktor. 

Francuska humanitarna organizacija "Solidarite Kosovo" opremila je domaćinstva Miroslava Lukića i Saška Micića u Velikoj Hoči kombajnom, a ovi domaćini već su započeli žetvu. Kako je saopštila Raško-prizrenska eparhija, osnivač ove organizacije Arno Gujon prethodno je uplatio novčana sredstva na račun manastira Visoki Dečani, te je novac iskorišćen za kupovinu kombajna, a deo sume obezbedili su i Lukić i Micić. Oni su se takođe obavezali da će svim meštanima usluge kombajna naplaćivati u pola cene, istovremeno vodeći i brigu o žetvi i o održavanju kombajna.

Žarko Jevtić iz Žača, sa suprugom i pet sinova, takođe je primio u manastiru Visoki Dečani traktor kojim će obrađivati svoje imanje u Žaču kod Osojana. Traktor je ovoj porodici od velike pomoći, a nabavljen je prilogom vladike Teodosija i organizacija "Srbi za Srbe", "Srpska solidarnost hranom" i "Naš Beograd".

Kancelarija Eparhije raško-prizrenske za dobrotvorni rad nalazi se u Gračanici i vodi je otac Srđan Stanković, a takođe u okviru Eparhije radi i organizacija "Majka devet Jugovića" koja preko narodnih kuhinja pomaže socijalno-ugroženim porodicama na KiM-u.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.