Petrovdan u Gornjoj Brnjici i Istoku: Brnjičani se sećaju boljih vremena i složnosti; Istočani ne zaboravljaju rodni kraj

Petrovdan je danas proslavljen i u Gornjoj Brnjici i u Istoku. U oba mesta u hramovima posvećenim apostolima Petru i Pavlu služena je liturgija.

Meštani Gornje Brnjice pamte bolja vremena. Sećaju se da se nekada saborovalo uz muziku i mnogo više gostiju.

„Igralo se kolo u centru sela kod škole. To je bilo veselje, bilo je fenomenalno, a i nekako je bilo drugačije. Narod nije bio stidljiv, bio je ljubazniji, bili smo u svemu složni, a sada smo se, nažalost, razjedinili,“ kazao je Slavko Ičararisav iz Gornje Brnjice za RTK2 čija je ekipa posetila ovo mesto.

Liturgiju je u srednjevekovnom hramu služio jerej Aleksandar Našpalić.

„Po priči starih meštana ovde je nekada bio veoma veliki sabor i veliki skup ljudi, oko crkve se sakupljalo mnogo ljudi, ali je tada selo brojalo preko 70 porodica. Hram je izuzetno star, potiče iz srednjeg veka, tu ima i 9 nekih grobova koji su iste veličine. Po predanju i prema kazivanjima starih meštana, ali nije naučno dokazano – ovde je sahranjeno devet Jugovića,“ kazao je jerej Aleksandar Našpalić za RTK2.

Ipak, za Nebojšu Đorđevića ovo je poseban dan.

Prošle godine je na Petrovdan postao kolačar. Kaže da tako nastavlja tradiciju svojih predaka.

„Pošto ovde živim duže od pedeset godina, tu sam rođen, uzeo sam kolač. Okupljamo se ne samo za seosku slavu, već i za Božić i Vaskrs.“

Njegova supruga Vesna pripremila je slavski kolač i posluženje:

„Ovo je jedini dan u godini kada se celo selo ovde okupi, jer je ovo seoska slava. Eto, mi smo ove godine imali tu čast da spremimo slavski kolač. Čovek oseti neko zadovoljstvo kada zna da može da spremi za ovaj dan. Svakako je ovo poseban dan za nas.“

A u Istoku su se uz meštane, okupili i gosti iz Beograda i centralne Srbije koji su organizovano doputovali. Zlatko Radičević iz Ljubožde i Leko Ljušić iz Ljuga kod Istoka crkvi su donirali luster i stazu. Članovi humanitarne organizacije „Srpska solidarnost hranom“ iz Beograda dopremili su pomoć u hrani i odeći za socijalno najugroženije porodice iz opštine Istok – javlja radio Bravo iz Osojana, čija je ekipa boravila u hramu u Istoku.

Pomoć je uručena petočlanoj porodici Lazić iz Koša.

„Pomoć koju smo danas doneli namenjena je porodici Lazić iz Koša koja se nalazi u nezavidnoj situaciji, žive otcepljeni od drugih, faktički u šumi i svaka pomoć im je potrebna,“ kazao je Branko Antić iz organizacije „Srpska solidarnost hranom“ za radio Bravo iz Osojana.

„Živimo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka, tako da nam je svaka pomoć dobrodošla,“ potvrdila Jasmina Lazić.

„Dolazim često na Kosovo, ali sam po prvi put u Istoku i prvi utisci su da se ovde živi jako teško,“ podelio je svoje utiske Vladica Petković iz Beograda.

Crkva Svetog Petra i Pavla nalazi se u centru Istoka i nakon sukoba 1999. bila je u više navrata oskrnavljena. Skrnavljena je potom i marta 2004. godine. Crkva, kao i parohijski dom, obnovljeni su marta 2008. i od tada u parohijskom domu boravi sveštenik sa svojom porodicom.

Danas je u crkvi i oko nje bilo pojačano prisustvo policije, ali je ceo događaj protekao bez incidenata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.