Školski pribor za osnovce iz Prilužja

 "Srpska solidarnost hranom“ u saradnji sa Stomatološkom komorom Srbije su učenicima OŠ "Vuk Karadžić" u Prilužju
„Srpska solidarnost hranom“ u saradnji sa Stomatološkom komorom Srbije sa učenicima OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju

Humanitarna organizacija „Srpska solidarnost hranom“ iz Beograda, u saradnji sa Stomatološkom komorom Srbije, učenicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Prilužju pred početak školske godine, donirala je 1400 svezaka i školskog pribora.

Humanitarna organizacija „Srpska solidarnost hranom“ nedavno je započela akciju prikupljanja svezaka i školskog pribora za sve učenike sa Kosova i Metohije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Više od hiljadu svezaka, školskog pribora i četkica za zube, članovi ove organizacije, u saradnji sa Stomatološkom komorom Srbije, podelili su osnovcima u Prilužju.

„Pomažemo koliko možemo, mi smo zajedno sa Stomatološkom komorom Srbije doneli oko 1400 svezaka i školskog pribora i podelili ovde u Prilužju,“ rekao je Branko Antić iz Humanitarne organizacije „Srpska solidarnost hranom“.

Stomatološka komora Srbije je jedna od glavnih partnera ove humanitarne organizacije. Zajedničkom akcijom, prošle godine su u okviru osnovnih škola u Kamenici i Ropotovu oformili školske stomatološke ordinacije. Ovakve akcije će, kako najavljuju, biti nastavljene i u ostalim srpskim sredinama.

„Koliko god smo u mogućnosti da otvorimo još neke stomatološke ordinacije, prvi koraci su da završimo opremu u Ropotovu, to smo njima obećali, njima treba sterilizator ili autoklav i u Domu zdravlja u Gračanici je potreban još jedan sterilizator, to smo obećali i pomoći ćemo im da se stomatološka struka i ovde razvija,“ ističe Prof. Vitomir Konstatinović, direktor Stomatološke komore Srbije.

„Brinuli smo o njihovom stomatološkom zdravlju, tako da smo im uz pomoć partnera „Kuraproks“ obezbedili četkice za pranje zuba u svojim paketićima, i jako se svemu tome radujemo, verujemo da će biti još škola koje ćemo na taj način posetiti i toj deci pomoći,“ rekla je Maja Kovačević, sekretar stomatološke komore Srbije.

Početak nove školske godine u Prilužju počeo je poklonima, što je obradovalo ne samo učenike već i nastavno osoblje ove obrazovne ustanove.

„Puno nam znači, jer njihovim dolaskom znamo da postojimo, nije to toliko bitno materijalno, koliko je bitna pažnja, i koliko je bitno da neko misli na ovu decu iz Prilužja,“ kaže Srđan Zdravković, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju.

„Puno mi znači i drago mi je da smo na samom početku dobili ovako lep pribor i imaćemo da koristimo lep pribor,“ rekla je Dunja Kostić, učenica OŠ „Vuk Karadžić“ u Prilužju.

Iz godine u godinu broj učenika u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Prilužju znatno opada. Ove godine je broj upisanih prvaka svega 23, dok ih je prošle godine bilo 30. Od 314 učenika koliko ih je bilo do pre samo nekoliko godina, sada će školske klupe zauzeti 260 osnovaca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.