„Srpska solidarnost hranom“: Donacije obrazovnim ustanovama – „narod to ovde zaslužuje“

Otac Nenad sa svojim sinom i Brankom Antićem
Otac Nenad sa svojim sinom i Brankom Antićem

Nakon donacije 1.400 svezaka i školskog pribora koju je 1. septembra humanitarna organizacija „Srpska solidarnost hranom“ iz Beograda uručila učenicima osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Prilužju, ova NVO nastavlja svoje humanitarne akcije opremanjem obrazovnih ustanova širom KiM-a, uručivanjem donacija u priboru i ostalim potrepštinama za školarce, kao i obezbeđivanjem stipendija za đake Prizrenske bogoslovije. 

U Kosovskoj Mitrovici je danas predstavnik ove NVO Branko Antić uručio školski pribor u školi i predškolskoj ustanovi u Suvom Dolu. U južnom delu grada, rano popodne proveo je u gradskoj crkvi Sveti Sava, sa starešinom hrama, ocem Nenadom Stojanovićem, koji je i prisustvovao uručenju ove donacije. Zatekli smo ih u prijatnom raspoloženju i razgovoru uz šoljicu kafe u porti ove crkve.

„Za đake smo odneli sveske i školski pribor, dok smo za predškolsko obezbedili igračke,“ kaže Antić.

On je i juče ponovo bio u Prilužju gde je odneo igračke predškolskoj ustanovi i vrtiću. Sledeće destinacije su sela Suvo Grlo, Banje i Crkvena Vodica.

„Tamo ima oko 50 đaka, koliko sam čuo i plus ima vrtić u Banjama gde ćemo dati igračke,“ dodaje Antić.

Humanitarna akcija započeta je u petak. Od darodavaca sakupljeno je 1200 evra, dok je u priboru i hrani sakupljeno mnogo više pomoći, kaže Antić.

U okviru ranijih humanitarnih akcija organizovala su se i besplatna putovanja iz Beograda za sve one koji žele da dođu na KiM.

„Mnogi su bili prvi put na Kosovu i Metohiji, mnogi su pitali ‘kako je na KiM-u’, ja sam im rekao da to ne može da se prepriča, moraš da doživiš, pa da vidiš šta je i kako je. Definitivno ko dođe jednom, ne zadrži se na tom jednom dolasku,“ dodaje Antić.

„U sva tri dolaska nosili smo pomoć za naš narod, što u hrani, što novčanu, u školskom priboru. Dosta se ljudi uključilo u to, dosta firmi,“ dodaje Antić i naglašava:

„Narod to ovde zaslužuje, da ostane i da opstane, čim vi ostajete ovde i opstajete, samim tim i Kosovo i Metohija opstaju.“

Humanitarna organizacija „Srpska solidarnost hranom“ u saradnji sa Stomatološkom komorom poklonila je stomatološku stolicu O.Š. „Trajko Perić“ u Velikom Ropotovu, ovoj akciji je prethodila ista u Kosovskoj Kamenici.

„Srpska solidarnost hranom“ takođe obezbeđuje i stipendije za đake Prizrenske bogoslovije, a preko svoje Fondacije ‘Srpska solidarnost’.

Od prošle godine, tri puta su pomagali Prizrensku bogosloviju, objašnjava Antić.

Srpska Solidarnost hranom
Jedna od donacija za škole na KiM-u, FOTO: KoSSev

Antić naglašava da su im u sprovođenju humanitarnih akcija najveću pomoć pružili sveštenstvo i monaštvo na KiM-u.

„Oni su nam izvor informacija, logistika, jer bez njih ni ova akcija ne bi uspela“.

Bratstvu manastira Visoki Dečani uručili su novac koji će manastir dodeliti porodici koja tamo živi da bi kupili traktor ili kravu. Obilaze i druge manastire i dostavljaju i pomoć u hrani.

Naše malo je nekom mnogo

Antić za svoju organizaciju kaže da je „mala“, ali i „naše malo je nekom mnogo“ što je upravo i slogan ove humanitarne organizacije.

Branko Antić u crkvi Sveti Sava
Branko Antić

Oko 80% pomoći koju „Srpska solidarnost hranom“ prikupi usmerava upravo ka KiM-u. Ostalih 20% ide ka teritoriji centralne Srbije. Ova organizacija sprovela je međunarodnu humanitarnu akciju za građane Grčke nakon nedavnih požara i poplava koji su zadesili tu zemlju.

„Srpska solidarnost hranom“ je dobrovoljna, nevladina neprofitna organizacija, osnovana radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu kao i unapređenja tog zajedničkog cilja i interesa članova, navodi se na sajtu ove organizacije.

Pročitajte još:

 Petrovdan u Gornjoj Brnjici i Istoku: Brnjičani se sećaju boljih vremena i složnosti; Istočani ne zaboravljaju rodni kraj

Školski pribor za osnovce iz Prilužja

 Raško-prizrenska eparhija: Uz podršku humanitarnih organizacija nova pomoć za Srbe u Metohiji

 

Crkva Svetog Save
Crkva Svetog SavePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.