Goraždevac: Kada legnemo ne znamo šta će sutra da nas zadesi

Goraždevac FOTO: RTV Kim
Goraždevac FOTO: RTV Kimgorađ

Ispisivanje grafita „UČK“ na jednoj od srpskih kuća u Goraždevcu i učestale krađe imaju za cilj da zaplaše i rasele njegove meštane, smatraju stanovnici ovog sela podno Prokletija. U proteklih mesec dana srpska domaćinstva su se u četiri navrata našla na meti pljačkaša. Izveštaj je pripremila RTK2.

Vesko Dašić iz Goraždevca je prošle nedelje u petak oko ponoći izgubio bitku sa lopovima koji su mu ukrali steonu kravu.

„Evo šest meseci kako ne spavam čuvajući da mi je ne uzmu. Došao sam tu u pola 12, bila je, posle sam u pola jedan izašao i video otvorena vrata, pogledao sam – nema krave, jurio sam dvaput-triput do puta gore, oni su je preterali, ima tragova, snimljeno je. Ujutru sam otišao i prijavio policiji, našli su klešta, obavili su uviđaj“, izjavio je Vesko Dašić.

To je treći put da su Dašići na meti pljaškaša, prethodno su mu ukrali kravu i konja kojim je, kako kaže, obrađivao imanje. Vesko tvrdi da je ovo zastrašivanje kako bi se Srbi iselili. Njegovo mišljenje deli i Milenko Dakić, kome je pre dva dana na vratima nepoznata osoba ispisala „UČK“.

KoSSev: Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, obišao je juče Goraždevac i posetio porodicu Milenka Dakića.

„Ovaj natpis na srpskoj kući tumačim kao atak, da ovo malo Srba što je ostalo raselimo, druge nema. Znači da zaplaše ovo malo stanovništva što nas je, da nestane odavde, mislim da je to“, rekao je Milenko.

Član Odbora za bezbednost Opštine Peć Nenad Bukumirić je izjavio da je poslednjim nemilim događajima dodatno pogoršana ionako loša bezbednost u selu.

„Za mesec dana imamo četiri krađe, što je malo pojačano. Isticao sam to da bi trebalo da sarađujemo i tome zajednički stanemo na put, ali kako ja to vidim i policija je nemoćna, izgleda da je u pitanju jaka organizacija koja krade i po albanskim selima i kod nas. Jedino što bih rekao, možda je to loš predlog, možda dobar, da se zatraži pomoć KFOR-a jer dok je KFOR bio kod nas nismo imali nijednu krađu“, rekao je Bukumirić.

Predstavnik Srba u Goraždevcu Miloš Dimitrijević kaže da su meštani uznemireni i da se osećaju nezaštićeno. „Kad legnemo ne znamo šta će sutra da nas zadesi“, dodaje Dimitrijević.

„Preživeli smo, opstali smo ovde. Sada, da li neko hoće da nas zastraši, da li neko to radi namerno? Apelujem na međunarodnu zajednicu i na kosovske institucije, kosovsku policiju da malo više upotrebi tu njihovu sposobnost, da se više angažuju oko ovih stvari, naročito kada je u pitanju Goraždevac“, dodao je Miloš Dimitrijević.

Meštani još pamte stradanje dece na Bistrici 2003. godine i svaki incident budi ta sećanja i izaziva strah, navodi novinar radija Goraždevac Darko Dimitrijević.

„Situacija može da se promeni u veoma kratkom vremenskom periodu, da opet može da se desi nešto strašno, ljudi nose te traume, međutim, s druge strane, imamo institucije koje po mom mišljenju ne čine dovoljno da takve stvari reše“, rekao je Dimitrijević.

Goraždevac je jedina veća srpska sredina u pećkoj opštini, u kojoj živi oko 650 stanovnika. U selu postoji video-nadzor i policijska podstanica u kojoj radi 19 policajaca, od toga dvojica Srba. Inače, poslednjih godina meštani Goraždevca zahtevaju da se u policiji zaposli još osoba srpske nacioinalnosti, što do sada nije urađeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.