Šole razgovarao i sa Kurtijem: Teme – Saradnja, dijalog, izbori na Severu, sednice i polaganje zakletve

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Istog dana kada je razgovarao sa srpskim predsednikom, viši savetnik Stejt Departmenta, Derek Šole, obavio je telefonski razgovor i sa kosovskim premijerom. Osvrnuli su se na dijalog, sprovođenje sporazuma, ali i na nedavno održane izbore na Severu, uključujući polaganje zakletve od strane novoizabranih gradonačelnika.

Kurti i Šole započeli su razgovor osvrtom na nedavnu posetu Kosovu administratorke USAID-a, Samante Pauer.

Ova američka zvaničnica je prethodne nedelje zajedno sa kosovskim premijerom i ministarkom ekonomije, Artanom Rzvanoli, najavila prvu aukciju za park solarne energije kapaciteta 100 MW.

Kurti se u razgovoru sa Šoleom zahvalio na kontinuiranoj podršci USAID-a i SAD-a.

Osvrnuli su se i na proces dijaloga Beograda i Prištine, „sa akcentom na punom i bezuslovnom sprovođenju Osnovnog sporazuma“, navode iz kabineta kosovskog premijera.

Razgovarali su i o susretu glavnih pregovarača u Briselu.

U saopštenju se dodaje da je bilo reči i o situaciji u četiri opštine na Severu Kosova posle izbora 23. aprila, ali i o „finalizaciji izbornog procesa povodom održavanja konstitutivnih sednica i polaganja zakletve izabranih gradonačelnika“.

„Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene garantovanju ustavnosti i zakonitosti, i u isto vreme obezbeđujući nesmetano obavljanje usluga građanima“, dodaje se u saopštenju kabineta Aljbina Kurtija.

Ovaj savetnik Stejt departmenta, ali i izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar, prisustvovaće danas sednici Komiteta za spoljne poslove američkog Senata o proceni politike SAD-a prema Zapadnom Balkanu, javljaju prištinski mediji.

Šole je iste noći razgovarao i sa srpskim predsednikom, kojem je poručio da je „neophodno da se izbegnu provokacije i sukobi“. Naznačio je i da je važno nastaviti rad na normalizaciji, a podršku je dao Briselskom dijalogu.

Razgovori su obavljeni uoči prvog zakazanog polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika za Severnu Mitrovicu, Erdena Atića iz Samoopredeljenja.

On je pobedio na vanrednim lokalnim izborima koji su se 23. aprila organizovali u četiri severne opštine.

Izbore su Srbi bojkotovali, te su sa učešćem od oko tri posto glasača, u sve četiri, većinski srpske opštine, novi gradonačelnici Albanci iz PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Izbori su se održali nakon što su početkom prošlog novembra Srbi na Severu napustili gotovo sve kosovske institucije. Kosovske vlasti najavljuju ulazak u zgrade opština na Severu.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska Srba iz institucija su bila smeštena u istoj zgradi.

Najave iz Prištine da će, po njima legitimno izabrani predsednici opština, uspostaviti opštinske organe u zakonski određenom roku, za Beograd su moguće nove tenzije i povod za zabrinutost.

Srpski predsednik je u više navrata tokom poslednje dve nedelje kao krizni datum izdvajao 28. maj, do kada je najavljivao „upade“ u ove opštine, a cilj Prištine je, kako je govorio – „proterivanje Srba i okupacija“.

Juče je, međutim, američki ambasador u Prištini kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, te da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, kao i da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera.

Iste noći novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, kazao je da on, ali i drugi gradonačelnici svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.