Šole Vučiću: Neophodno izbeći eskalacije i sukobe

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Savetnik u američkom Stejt Departmentu, Derek Šole poručio je u današnjem razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da je „neophodno da se izbegnu provokacije i sukobi“, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Vučić je sa američkim zvaničnikom razgovarao telefonom, a nakon što su, kako kažu iz Predsedništva, konstatovali da se srpsko-američki odnosi razvijaju u dobrom smeru, dotakli su se situacije na Kosovu.

Ukazavši srpskom predsedniku da je neophodno izbeći eskalacije, Šole je naznačio i da je važno nastaviti rad na normalizaciji. Podršku je dao Briselskom dijalogu.

Srpski predsednik mu je navodno i ovog puta ponovio da je Beograd taj koji ostaje privržen miru i saradnji u čitavom regionu.

Razgovor ove dvojice zvaničnika dolazi uoči prvog zakazanog polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika za Severnu Mitrovicu, Erdena Atića iz Samoopredeljenja.

On je pobedio na vanrednim lokalnim izborima koji su se 23. aprila organizovali u četiri severne opštine.

Izbore su Srbi bojkotovali, te su sa učešćem od oko tri posto glasača, u sve četiri, većinski srpske opštine, novi gradonačelnici Albanci iz PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Izbori su se održali nakon što su početkom prošlog novembra Srbi na Severu napustili gotovo sve kosovske institucije. Kosovske vlasti najavljuju ulazak u zgrade opština na Severu.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska Srba iz institucija su bila smeštena u istoj zgradi.

Najave iz Prištine da će, po njima legitimno izabrani predsednici opština, uspostaviti opštinske organe u zakonski određenom roku, za Beograd su moguće nove tenzije i povod za zabrinutost.

Srpski predsednik je u više navrata tokom poslednje dve nedelje kao krizni datum izdvajao 28. maj, do kada je najavljivao „upade“ u ove opštine, a cilj Prištine je, kako je govorio – „proterivanje Srba i okupacija“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.