Novoizabrani gradonačelnik ZP o preuzimanju mandata: Usklađujemo delovanje sa SAD i drugima

FOTO: Printscreen/Teve 1

Uoči polaganja zakletve novog gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice, ali i iščekivanja da to urade i drugi koji su pobedili na nedavnim izborima na Severu Kosova, jedan od njih – Izmir Zećiri, kaže da oni svoje aktivnosti usklađuju sa svim faktorima, uključujući ambasadu SAD-a u Prištini. Izjava je usledila nakon navoda američkog ambasadora da bi novi gradonačelnici trebalo da uđu samo u zgrade gde su dobrodošli, ali i da, s obzirom na nisku izlaznost, preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Novoizabrani gradonačelnik Zubinog Potoka izjavio je u Debati plus na RTV Dukagjini, da svi gradonačelnici ne polažu zakletve u istom danu zbog tehničih razloga.

„Ovo su tehnički problemi oko organizacija u svim opštinama, to je prvi razlog što se sve zakletve ne polažu u istom terminu. Na primer, opština Leposavić ima kašnjenja u potvrđivanju kandidata“, rekao je Zećiri.

Kazao je i da su se sastajali sa predstavnicima američke i engleske ambasade.

„Usaglašavamo se sa svim faktorima… uvek ćemo imati usaglašenost sa američkom ambasadom“, rekao je on.

A upravo je američki ambasador juče kazao da usled bojkota izbora od strane Srba, odnosno niske izlaznosti, SAD očekuju da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

Nakon serije najava, prvenstveno od strane Beograda o mogućem „upadu“ i preuzimanju institucija, ovaj ambasador poručio je da izbrani zvaničnici treba da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, te da lokacija opština u kojima se polažu zakletve ne utiče na status funkcionera.

Hovenijer je pozvao sve da deluju odgovorno i uzdržano, te naglasio da SAD ne podržavaju upotrebu sile – što bi moglo dovesti do novih sukoba.

Upitan upravo o izjavi američkog ambasadora u Prištini, Zećiri poručuje da će novi gradonačelnici imati „dovoljno nadležnosti da odgovore na potrebe građana“.

„Verujem da ćemo imati kapacitet i kompetenciju da odgovorimo građanima bez razlike. Važno je preduzeti što veće korake u pravcu uspostavljanja administracije, na šta nas kosovski zakon obavezuje. Ne prejudiciram, na potezu smo, trudićemo se da damo sve od sebe”, kazao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.