Hovenijer: Gradonačelnici da uđu samo u zgrade gde su dobrodošli

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

„Sve strane moraju da deluju odgovorno i uzdržano i da minimizuju potencijalne tačke napetosti“, nekoliko dana uoči najavljenog polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice iz Samoopredeljenja kaže američki ambasador Džefri Hovenijer.

„Apsolutno ne podržavamo bilo kakvu upotrebu sile koja bi mogla dovesti do pojačanih tenzija ili nasilnog sukoba“, kazao je u intervjuu za kosovski portal Teljegrafi.

Iako konstatuje da su izbori na Severu od 23. aprila bili održani u skladu sa kosovskim zakonima i ustavom, američki ambasador je ipak svestan i neučešća srpskog stanovništva na Severu u njima.

„Iz političke perspektive, međutim, s obzirom na nisku izlaznost, očekivali bismo da novoizabrani gradonačelnici opština i skupština opština preuzmu tehničku, a ne političku ulogu, uviđajući neobične uslove pod kojima su izabrani“, kazao je Hovenijer za Teljegrafi.

Izabrani zvaničnici treba da uđu u zgrade samo tamo gde su dobrodošli, naglasio je.

„Sama lokacija opštine u kojoj izabrani zvaničnici polažu zakletvu ne utiče na njihov status izabranog funkcionera“, naveo je Hovenijer.

Na pitanje novinara ovog portala da li gradonačelnika „mogu da omeju ilegalne i kriminalne grupe na severu zemlje“, Hovenijer je odgovorio da bi takva aktivnost bila „dočekana teškom kaznom od strane SAD-a i međunarodne zajednice“.

„Svaka kriminalna aktivnost koja ima za cilj podmetanje ovih zvaničnika u vršenju njihovih zakonskih obaveza biće dočekana sa teškim kaznama od strane Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice“, kazao je američki diplomata.

„Da ponovim, naše očekivanje je da sve strane – posebno izabrani zvaničnici – deluju u cilju smanjenja tenzija, posebno u vreme osetljivih okolnosti na severu Kosova“, podvukao je još jednom na kraju intervjua.

Erden Atić, iz Samoopredeljenja, pobedio je na vanrednim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici koji su se 23. aprila organizovali u četiri severne opštine. Izbore su Srbi bojkotovali, te su sa učešćem od oko tri posto glasača, u sve četiri, većinski srpske opštine, novi gradonačelnici Albanci iz PDK i Samoopredeljenja. Izabrane su i dve nove skupštine opštine, takođe sa gotovo isključivo albanskim delegatima.

Izbori su se održali nakon što su početkom prošlog novembra Srbi na Severu napustili gotovo sve kosovske institucije. Kosovske vlasti najavljuju ulazak u zgrade opština na Severu.

Sa izuzetkom Severne Mitrovice u kojoj postoji posebna opštinska zgrada, u preostale tri, dva opštinska rukovodstva – u kosovskom i srpskom sistemu do izlaska su bila smeštena u istoj zgradi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.