Šolaja, osuđen za ratni zločin u Podujevu, oslobođen tri godine pre odsluženja kazne

Sud
FOTO: N1

Miodrag Šolaja, bivši pripadnik jedinice „Škorpioni“ osuđen za masakr nad albanskim civilima u Podujevu 1999. godine, pušten je na uslovnu slobodu nakon odsluženih dve trećine kazne. Ovo je druga sudska odluka kojom se bivši pripadnici „Škorpiona“ puštaju na uslovni otpust – doneta za nešto više od godinu dana, piše RSE.

Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavljeno je rešenje Apelacionog suda u Beogradu, doneto 31. jula, da se bivši pripadnik „Škorpiona“, Miodrag Šolaja, pušta na uslovnu slobodu tri godine pre isteka kazne, nakon što je proveo 12 godina u zatvoru.

Šolaja je služio zatvorsku kaznu zbog učešća u masakru u Podujevu u martu 1999. godine, kada su pripadnici „Škorpiona“ streljali 14 albanskih civila – sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena.

Apelacioni sud potvrdio je prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu koje je usvojilo Šolajinu molbu za uslovni otpust. Žalbu Tužilaštva za ratne zločine na rešenje o puštanju Šolaje, Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu.

Obrazlažući odluku, Apelacioni sud navodi da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je cenio izveštaj Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Sremskoj Mitrovici, gde je Šolaja služio kaznu.

U zatvorskom izveštaju se, između ostalog, navodi da Šolaji treba dati uslovni otpust jer se tokom izdržavanja kazne „korektno vladao i ponašao“, kao i da je bio radno angažovan, nagrađivan sa nagradnim odsustvima kod kuće, a da mu je od maja 2016. godine „dodeljena i pogodnost vikend odsustva“.

Kako stoji u obrazloženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno uzeo u obzir specifičnost, težinu i posledice krivičnog dela za koje je Šolaja osuđen, ali je istovremeno cenio i „činjenicu da je osuđeni u vreme izvršenja krivičnog dela bio mlađe punoletno lice“, kao i da je „tokom izdržavanja kazne postigao maksimalan napredak“, te da „sva prava i pogodnosti koristi bez zloupotrebe“.

FHP: Pogrešna praksa

Pre Šolaje je u martu 2018. godine na uslovnu slobodu pušten i Saša Cvjetan, osuđen za isti zločin na 20 godina zatvora.

Kako navodi Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP), ta organizacija je još prošle godine ukazivala na „pogrešnu praksu“ suda u Srbiji da osuđene za ratne zločine puštaju na prevremenu slobodu.

„Sud prilikom ocene da li neko zadovoljava kriterijume da bude pušten na uslovni otpust mora da uzme u obzir i druge okolnosti – za koje je delo osuđen, da li je priznao izvršenje krivičnog dela, kao i da li je na suđenju izrazio kajanje i saosećanje sa patnjom žrtava. U slučaju Miodraga Šolaje i Saše Cvjetana koji je ranije pušten na slobodu nije bilo ničega od ovih uslova. Šolaja je na suđenju tvrdio da nije kriv i da je za zločine u Podujevu čuo tek kasnije“, kaže Žanić.

Navodi se i da je „postignuta svrha kažnjavanja sa aspekta specijalne prevencije“, te da se „sa osnovom može očekivati da će se Šolaja na slobodi dobro vladati i da do isteka vremena za koje mu je izrečena kazna neće izvršiti novo krivično delo“.

Hodžaj: „Srbija konstantno ismejava žrtve rata“

Na vest o oslobađanju Šolaje reagovao je zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj), ocenivši da su srpski pravosudni organi na taj način ismejali kosovske žrtve.

„Srbija konstantno ismejava žrtve rata – to je radila sa Bosnom i nastavlja da radi isto sa Kosovom! Ovih dana, Srbija je pustila na slobodu, tri godine pre odsluženja kazne, čoveka koji je osuđen za ubistvo 14 albanskih civila“, izjavio je Hodžaj, a prenela Gazeta Express.

Uslovno oslobađanje osuđenih ratnih zločinaca praksa je, međutim, i na Kosovu. To je više puta oštro kritikovala ambasada SAD u Prištini. Najupečatljiviji takav primer bio je uslovno oslobađanje osuđenog ratnog zločinca, Suljejmana Seljimija (Sylejman Selimi), koji je potom čak i zaposlen kao savetnik kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja. Seljimi je kasnije razrešen dužnosti ali se tada spekulisalo da će biti imenovan na mesto ambasadora u Tirani, protiv čega je takođe reagovao ambasador Amerike u Prištini, Filip Kosnet (Phillip Kosnett).

Povezani članci:

Suljejman Seljimi pušten na uslovni otpust

Osuđeni ratni zločinac savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja

Kosnet kritikovao oslobađanje osuđenog ratnog zločinca

Kosnet: Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi

Haradinaj razrešio Seljimija

I kosovski predsednik angažovao osuđenog ratnog zločinca za savetnika

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.