Haradinaj razrešio Seljimija

seljimi ramuš
Foto: Fejsbuk, Ramuš Haradinaj

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, razrešio je dužnosti svog savetnika Suljejmana Seljimija (Sylejman Selimi), koji je osuđen za ratni zločin pre nego da postane njegov savetnik. Seljimi, se trenutno nalazi na uslovnom otpustu a osuđen je za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Informaciju o razrešenju Seljimija potvrdio je sam Haradinaj u objavi na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je do razrešenja došlo na zahtev samog Seljimija. Da li će ovaj osuđenik ponovo biti postavljen na mesto ambasadora u Tirani, kako su preneli pojedini kosovski mediji, još uvek nije poznato, s obzirom na to da se kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova se i dalje ne oglašava po ovom pitanju.

20:30 – Seljimi potvrdio da mu je bila ponuđena ambasadorska pozicija u Tirani

Suljejmanu Seljimiju bila je ponuđena ambasadorska pozicija u Tirani, međutim, kako je sam potvrdio za Indeksonline, on je ovu ponudu odbio.

Seljimija, ratnog zločinca koji se trenutno nalazi na uslovnom otpustu, Ramuš Haradinaj danas je razrešio dužnosti savetnika kosovskog premijera.

Kako je Seljimi potvrdio za Indeksonline, zahtev za razrešenje uputio je iz ličnih razloga.

„Moja želja je bila da se više ne bavim nijednom političkom aktivnošću“, rekao je Seljimi.

Ujedno je negirao navode pojedinih kosovskih medija da je ostavku sa mesta savetnika kosovskog premijera zatražio zbog toga što bi trebalo da postane ambasador u Tirani, ali je, međutim, potvrdio da mu je ova pozicija bila ponuđena.

„Meni su ponudili mogućnost da preuzmem mesto ambasadora u Albaniji, ali isto sam rekao i predsedniku – da neću da idem. Istu stvar sam tražio i od predsednika – da se povučem, da ne idem ni kao ambasador. To je lična odluka, ne odnosi se na politiku“, dodao je Seljimi, prenosi Indeksonline.

Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust. Nekoliko dana nakon toga, Seljimi je imenovan za političkog savetnika kosovskog premijera.

U odgovoru za KoSSev, portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši (Donjeta Gashi) potvrdila je ovu informaciju tada, međutim nije odgovorila na pitanje ‘na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može da zaposli osobu koja je na izdržavanju kazne’.

I dok deo kosovskih zvaničnika Seljimija vide kao „generala slobode“ i „životnog heroja“, sa druge strane, Fond za humanitarno pravo Kosova i inicijative mladih za ljudska prava u oba ogranka – Prištini i Beogradu, kao i ambasador SAD na Kosovu, Filip Kosnet, poručuju da „osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi“.

U odgovoru za KoSSev, nakon imenovanja Seljimija, iz kancelarije Ombudsmana na Kosovu poručeno je da ova kancelarija nije primila nijednu žalbu u vezi sa imenovanja Sulejmana Seljimija.

„Stoga, ovo pitanje nije tretirano od strane IO u vezi sa tim da li ovo imenovanje ima  legitimitet ili ne,“ odgovor je koji smo dobili.

„Razrešio sam dužnosti političkog savetnika, Suljejmana Seljimija na njegov zahtev. Zahvalio sam se gospodinu Seljimiju na njegovom dosadašnjem doprinosu u mojoj političkoj kancelariji“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kosovski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, nedavno su pisali o tome da je Suljejman Seljimi (Sylejman Selimi), osuđeni ratni zločinac na Kosovu, koji se nalazi na uslovnom otpustu, postavljen za ambasadora u Tirani.

Ministarstvo Spoljnih poslova i Kancelarija predsednika Kosova ćute

Portal KoSSev se već danima svakodnevno obraća Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, a pisali smo i Kancelariji predsednika Kosova, u pokušaju da dobijemo odgovor na pitanje Da li je Seljimi postavljen na mesto ambasadora Kosova u Tirani. Ni nakon više od mesec dana, odgovor nismo dobili.

Kosnet: SAD protiv postavljanja osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Ubrzo nakon što su mediji u Prištini krajem aprila preneli vest o ponovnom imenovanju Seljimija za ambasadora u Tirani, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet poručio je:

„Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“

Preko Tvitera poručio je i da se SAD snažno zalažu protiv „takvog poteza“.

Kosnet, međutim, nije naglasio o kom ratnom zločincu je reč.

Podsetimo, osim toga što je Suljejman Seljimi  već osuđen za ratne zločine, on je još početkom decembra dobio poziv za saslušanje od strane Specijalnog suda i trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu.

Međutim, dva dana pred zakazani put u Hag, primljen je u Kliničko-bolnički centar Kosova sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“ što je odložilo njegovo ispitivanje.

Seljimi je potom ispitan 6. februara, ali u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.