I kosovski predsednik angažovao osuđenog ratnog zločinca za savetnika

hasim taci
FOTO: Prishtina Insight

Kosovski predsednik Hašim Tači februara ove godine angažovao je kao savetnika osuđenog ratnog zločinca Rustema Mustafu, otkrila je Prishtina Insight. Isto je učinio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj imenovanjem osuđenika Suljejmana Seljimija za svog savetnika, međutim ovaj slučaj nije ostao skriven od javnosti. Posle medijskog izveštavanja, reakcija organizacija civilnog društva i Američke ambasade, Seljimi je razrešen.

Ovo otkriće usledilo je nakon objavljivanja izveštaja Kosovske agencije za borbu protiv korupcije o prijavljenoj imovini i prihodima kosovskih javnih službenika. Rustem Mustafa – Remi, imenovan je za savetnika kosovskog predsednika februara ove godine, što nije bilo poznato javnosti, piše Prishtina Insight.

Istovremeno sa imenovanjem Mustafe u kabinetu kosovskog predsednika, još jedan osuđeni ratni zločinac imenovan je za savetnika, ali u kabinetu kosovskog premijera – Suljejman Seljimi.

Pored toga što je Seljimijevo imenovanje bilo poznato javnosti, za razliku od Mustafinog, razlika između ova dva savetnika najviših kosovskih zvaničnika, osuđenih za ratne zločine, je i u tome što je Tačijev savetnik, Mustafa, odležao svoju kaznu, dok se Haradinajev tadašnji savetnik trenutno nalazi na uslovnom otpustu.

Imenovanje Seljimija osudile su Incijative mladih za ljudska prava, Srbije i Kosova, Fond za humanitarno pravo Kosova, ali i američki ambasador Filip Kosnet.

Nakon samo četiri meseci angažovanja, Haradinaj je razrešio Seljimija, kako je saopštio, na njegov zahtev.

Sam Seljimi je nakon toga izjavio da je njegova „želja bila da se više ne bavi nijednom političkom aktivnošću“, ali i to da mu je bila ponuđena ambasadorska pozicija u Tirani. 

Osim što u izveštaju stoji da je Mustafa angažovan kao savetnik kosovskog predsednika, takođe je navedeno da je i član predsedništva Tačijeve Demokratske partije Kosova (PDK).

BIRN je kontaktirao Mustafu kako bi potvrdio navode izveštaja. Odgovor koji su dobili pre okončanja telefonskog poziva bio je „Kakvo je ovo pitanje?“

Apelacioni sud u Prištini je novembra 2015. potvrdio prvostepenu presudu Mustafi, koji je u to vreme bio poslanik PDK u Skupštini Kosova. Mustafa je 2013. osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu.

Tači je Mustafu februara 2018. godine odlikovao jubilarnom predsedničkom medaljom za „cenjeni doprinos slobodi i nezavisnosti“.

Pored toga, Mustafa je početkom decembra prošle godine dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda, a januara je, kako je sam izjavio, ispitan u Hagu u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

Mustafina godišnja plata kao savetnika kosovskog predsednika, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, iznosi 18.000 evra, što je za 13.800 evra više od prosečne kosovske plate.

Ni Tači ni Mustafa nisu dostavili detalje u vezi sa prirodom Mustafinog angažovanja u kabinetu kosovskog predsednika, navodi Prishtina Insight.

Rustem Mustafa je u izveštaju nemačke savezne obaveštajne službe koji je decembra 2008. objavio Wikileaks bio naznačen kao osoba koja je kontrolisala region Laba i kao jedan od najuticajnijih komandanta UČK-a. „Mustafa u švercu droge usko sarađuje sa Haradinajem. Za Mustafu radi klan Suma“, dodaje se u izveštaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.