Daut Haradinaj: Kosovska vojska imaće najmodernije naoružanje u regionu – iz SAD, „susedu“ – zarđalo iz Rusije

FOTO: RTK printscreen

Član AAK i brat kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj tvrdi da će Kosovske bezbednosne snage, odnosno, kako je rekao, Kosovska vojska, „imati najmodernije oružje u regionu“. Sa druge strane, za Srbiju kaže da ima zarđalo oružje iz Rusije.

„Jednog dana postići ćemo sporazum sa Srbijom, tako da takse nisu večne. I Srbi su takođe umorni i hoće rešenja. Postoji veliko nezadovoljstvo“, kazao je sinoć Daut Haradinaj na javnom servisu Kosova, u emisiji „Debata“.

Tvrdi i da se dopremanje robe iz Srbije ne blokira, „već oporezuje“, a da odnosi sa SAD-om zbog toga nisu urušeni. Glavni cilje je priznanje Srbije – dodaje.

„Nemamo blokadu (…) Apsolutno je netačno da smo pokvarili odnose sa SAD-om jer tamo imamo mnogo prijatelja“.

Kaže da će im baš ti prijatelji pomoći da „vojsku ojačaju sa sofisticiranijim oružjem“.

Dok njihovi „susedi“, kaže Daut Haradinaj, dobijaju „zarđalo oružje“ iz Rusije, Kosovo će imati „moderno oružje iz SAD“.

Ko je Daut Haradinaj?

Daut Haradinaj je poslanik Alijanse za budućnost Kosova u više mandata do sada. Tokom rata je uz svog deset godina starijeg brata takođe komandovao jedinicama OVK („brigada 131 Jusuf Gërvalla“), a posle rata je bio i zvaničnik nekadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa. Njegovo ime se poslednjih meseci više puta pominjalo u svetlu priča o Specijalnom sudu, a srpski Blic je u ovo vreme prošle godine, pozivajući se na svoje izvore, spekulisao da bi prva optužnica mogla biti podignuta upravo protiv njega.

Njegovo ime se često spominjalo i kroz više stranih izveštaja u vezi sa navodnim ratnim zločinima i kriminalnim aktivnostima, poput dokumenta iz 2003, u vezi sa internom istragom UN-a o prebacivanju srpskih zatvorenika u Albaniju i navodima o vađenju organa, koji je prosleđen nekadašnjem haškom tribunalu, a u međuvremenu postao dostupan i na wikispooks-u; ili (navodnom) izveštaju nemačkog BND iz 2005, koji je takođe dostupan postao i na Wikileaks-u.

Pažnju srpske javnosti u novijoj istoriji Daut Haradinaj privukao je izjavom nakon hapšenja brata u Kolmaru i zahteva Srbije da Ramuš Haradinaj bude izručen upravo po poternici za ratne zločine – o tome da ukoliko međunarodna zajednica želi Kosovo bez srpske zajednice, onda neka izruče njegovog brata.

„Mogu da nas ubace u rat, ništa drugo. Ne znam za druge, ali ja znam za sebe – ako oni naprave grešku i učine to (izruče Ramuša Haradinaja), onda budite spremni za ozbiljnije teme. Ako želite etničko Kosovo bez Srba, onda hajde da se šalimo,“ rekao je Daut Haradinaj pre dve godine.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.