Sinani kritikuje i traži da se Lajčak sastane sa Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca: Uključite nas u proces dijaloga

Ardita Sinani
FOTO: Ardita Sinani/Facebook

Albanci koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nastavljaju sa pokušajima da rešavanja statusa Srba na Kosovu povežu sa statusom Albanaca u ovim opštinama. Najnoviji korak načinila je bivša predsednica opštine Preševo, odnosno sadašnja savetnica kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, Ardita Sinani.

Delegacija Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca boravila je nedavno u SAD-u gde su održali seriju sastanaka sa zvaničnicima ove zemlje. Razgovarali su o položaju Albanaca iz ove tri opštine.

Nakon sve češćih zahteva Zapada da Priština formira ZSO, koje su pratili zahtevi kosovskog premijera da se dodele recipročna prava Albancima na jugu Srbije, ali i navodi o internacionalizaciji albanskog pitanja, predstavnici Albanaca u Srbiji poručili su da pitanje manjina ulazi u novu fazu na Balkanu, koja je „dobra za simetričan tretman pozicija“.

Jedan od članova ove delegacije, Ragmi Mustafi iz Albanskog nacionalnog saveta je pre dva dana kazao da su u SAD-u dobili garancije da će ova zemlja podržati pitanje Albanaca u Srbiji.

U istom danu na Kosovu je boravio izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak, koji je održao seriju sastanaka sa predstavnicima vlasti i opozicije na Kosovu, ali i čelnicima Srpske liste, uoči susreta Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u vezi sa implementacionim aneksom za Sporazum EU koji je zakazan za 18. mart u Ohridu.

Nakon završetka posete izaslanika Evropske unije, bivša predsednica opštine Preševo, odnosno sadašnja savetnica kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, Ardita Sinani, poručuje da je „šteta što se Miroslav Lajčak još uvek nije sastao sa izabranim predstavnicima Albanaca u Republici Srbiji“.

„Poslednji sastanak sa predstavnicima Srpske liste, opština sa srpskom većinom na Severu Kosova, je razumljiv, posebno s obzirom na tenzije i moguće eskalacije stabilnosti i bezbednosti. Međutim, neshvatljiv je nedostatak susreta sa izabranim Albancima Preševske doline“, poručila je Sinani.

Smatra da ovakav pristup može da doprinese slanju pogrešnih poruka u „krugove koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, kao i sada na Severu Kosova“.

„Albanci u Preševskoj dolini posebno, i oni u Srbiji uopšte, kao nevećinska zajednica, ostaju diskriminisani i potlačeni. Ovo decenijama potvrđuju različiti zvanični izveštaji Evropske unije i određenih američkih administracija“, tvrdi Kurtijeva savetnica.

Tvrdi da se Preševo, Medveđa, Bujanovac i generalno Albanci u Srbiji suočavaju sa mnogim problemima zbog „nenormalizacije“ kosovsko-srpskih odnosa.

„Mnogim Albancima, državljanima Republike Srbije, koji su diplomirali na Univerzitetima na Kosovu, ne priznaju se diplome 15-tak godina zaredom. Ovo je samo jedan od problema vezanih za odnose Kosova i Srbije. Mnoga pitanja koja se obrađuju u dijalogu Kosovo-Srbija direktno su vezana za Preševsku dolinu kao region, ali i za Albance iz Srbije uopšte“, navodi Sinani.

Zbog toga poručuje da je kontraproduktivno da se u proces normalizacije odnosa uključi pitanje nevećinske srpske zajednice na Kosovu, ali ne i pitanje nevećinske albanske zajednice u Srbiji.

„Današnje usaglašavanje standarda prava nevećinskih zajednica između dve zemlje u dijalogu je u interesu sutrašnjeg mira među njima. I ne samo to. Uključivanje njihovih izabranih zvaničnika u proces je u službi stabilnosti, bezbednosti, evropeizacije i demokratije Zapadnog Balkana“, tvrdi Sinani.

Ona ujedno poziva Lajčaka da se sastane sa Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„Zato, gospodine Lajčak, pozivam vas da se upoznate sa nama, izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji. Da nas saslušate. Barem to“, poručila je Sinani.

Miroslav Lajčak se nakon posete Prištini vratio u Brisel. On, međutim, sutra putuje za Beograd, gde će takođe ostati i u utorak.

Nakon što je od Kurtija dobio predloge za implementaciju evropskog sporazuma, Lajčak očekuje da mu i Vučić iznese svoje viđenje implementacije obaveza.

Najavljujući posetu Lajčaka srpski predsednik je kazao da će sa njim provesti dva dana „u radu i pokušaju da se pronađe kakav takav put u napretku za normalizaciju odnosa“.

Lajčak je tokom posete Prištini govorio za KoSSev. O tome čitajte u posebnim vestima:

Lajčak: Ne može da se desi da se Sporazum ne primeni, strane su se već usaglasile sa sadržajem baznog

Evropski predlog je posledica izgubljenih prilika za normalizaciju odnosa usled prošlogodišnjih kriza Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.