Đilas: Imali bi jaču poziciju oko KiM da smo se uskladili sa EU; Brnabić: Sporazum ne bi bio drugačiji ni da smo uveli sankcije

Đilas Brnabić
FOTO: Dragan Mujan/Nova.rs/EPA-EFE/Andrej Čukić

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, smatra da bi Srbija imala imala jaču poziciju oko Kosova da je uskladila spoljnu politiku sa Evropskom unijom, i da je uvela delimične sankcije Rusiji. Srpska premijerka, Ana Brnabić, sa druge strane, smatra da sporazum o normalizaciji odnosa ne bi bio drugačiji, ni da su uvedene sankcije Rusiji.

Dragan Đilas govorio je danas za TV Prva, navodeći da Srbija izolovana i „sama protiv svih“ ne može da ima jaču poziciju u pregovorima o Kosovu, i dodao da očekuje da do kraja godine budu održani izbori na svim nivoima, prenosi Beta.

„Kad dođe ovakva jedna situacija u zemlji, kada je kriza i postoje teme kao Kosovo i sankcije Rusiji, najbolje je izaći na izbore i proveriti legitimitet“, kazao je Đilas.

On je rekao da su za SSP protivnici i Narodni pokret čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, i „ekstremisti“, odnosno opozicione desničarske stranke.

Đilas je rekao da „ne podržava“ francusko-nemački predlog o Kosovu sa kojim su se obe strane saglasile u Briselu krajem februara, i da bi taj dokument bio povoljniji za Srbiju da je bila bliže evropskim stavovima, a kako je dodao, to pokazuje da nije dobro da jedan čovek o svemu odlučuje.

„Zalažemo se za delimične sankcije Rusiji. Svi vide da se pravi neki novi Berlinski zid i mi smo rekli da moramo da prihvatimo da uvedemo delimične sankcije Rusiji. Sporazum mi ne podržavamo“, rekao je lider SSP-a.

Na pitanje povodom 20 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića – ‘da li smatra da je neko iz inostranstva bio umešan u atentat’, Đilas je rekao da nema nikave informacije o tome, jer se tada nije bavio politikom, ali da su Đinđićeve reči bile da je „tačno da svi (njegovi) prijatelji u svetu loše reaguju“ na njegova pisma i dopise i to što želi da uradi povodom Kosova i Metohije, prenosi Beta.

Pročitajte još:

Tadić demantuje da dovodi SAD u vezu sa atentatom, ali kaže da su hteli da spreče Đinđićevu inicijativu za Kosovo

Brnabić: Sporazum o Kosovu ne bi bio drugačiji ni da smo uveli sankcije Rusiji

Srpska premijerka, Ana Brnabić, govorila je danas takođe za TV Prva o Kosovu, odnosno poziciji Srbije zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Ona je kazala da Srbija plaća cenu neuvođenja sankcija, ali da sporazum o normalizaciji odnosa ne bi bio drugačiji ni da je to urađeno.

„Da li nas neuvođenje sankcija košta – da, i Srbija plaća tu cenu. Ali sporazum ne bi bio ni za jotu drugačiji, to nema veze sa tim. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio iskren kada je objašnjavao građanima. Mi plaćamo određenu cenu kroz to što smo mogli dobiti bolju cenu za državne obveznice, povoljnije kredite, više investicija“, rekla je Brnabić za TV Prva, prenosi agencija Beta.

Brnabić je rekla da se „uvek plaća cena nezavisne politike“ i da bi sporazum bio drugačiji da nije bilo Aleksandra Vučića, jer je on tu temu stavio na dnevni red i izborio stvari za koje se mislilo da su nemoguće, pa danas svetski zvaničnici govore „da nije priznanje Kosova, već je reč o normalizaciji“.

Premijerka Srbije rekla je da novi narodni pokret za državu, koji osniva Vučić, za ideju ima „nastavak borbe za jaku samostalnu Srbiju u kojoj će nastaviti da rastu plate i penzije i u koju se ljudi vraćaju“.

„Pokret je za mene način da okupite ljude koji ne žele da budu deo stranaka, a veruju u takvu Srbiju. To nije zamena za SNS, pokret je mnogo veći i značajniji od bilo koje stranke, on je nadstranački i SNS je ideju zdušno podržao“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da prokomentariše 20 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, Brnabić je rekla da je to užasno ubistvo pokazalo koliko je bespomoćna bila država.

„Da vam ubiju predsednika vlade u dvorištu vlade pokazuje stanje u državi. Danas smo mnogo, mnogo, mnogo daleko od toga“, rekla je Brnabić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.