Server: Grenel će preuzeti glavnu ulogu, nametaće ideju o podeli

Daniel Server FOTO: Midhad Poturović/RFE
Daniel Server FOTO: Midhad Poturović/RFE

Predloženi specijalni izaslanik Bele kuće, Ričard Grenel, preuzeće dominantnu ulogu u američkom pristupu dijalogu Srbije i Kosova i potisnuti Metjua Palmera, specijalnog predstavnika Stejt departmenta, smatra američki analitičar, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server.

U blogu koji je napisao povodom ovog imenovanja, kao i u razgovoru za Glas Amerike, Server je odluku da se postavi Grenel nazvao „bizarnom“. Kako kaže, iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlja Belu kuću.

„Pre samo nekoliko nedelja, postavili su Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga – on je ambasador i ima direktne veze sa Belom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan – a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine. Zaista je bizarno. Pretpostavljam da je to nagoveštaj pokušaja da se oživi ideja razmene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću pre nekoliko meseci i loš je plan pokušati da se ona oživi,“ rekao je.

Ričard Grenel je politički blizak sa Džonom Boltonom, bivšim Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmeni teritorija, ukoliko Beograd i Priština to dogovore. Neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive. Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Nemačke, već će pokušati da nametne ideju razmene teritorija.

„Verujem da će pokušati da je nametne Nemačkoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviše – pa, mogu da ubiju „dve Klintonove muve“ jednim udarcem – Kosovo i Bosnu i Hercegovinu – to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljite Belu kuću. To će takođe biti potvrda zaokreta u američkoj politici od liberalno-demokratskih rešenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etničko-nacionalističkim rešenjima zasnovanim na segregaciji etničkih grupa. To nije rešenje za koje sam ja, ali bojim se da je Bela kuća rešena da pokuša da ga nametne,“ kaže Server.

Grenelov mandat u Nemačkoj kontroverzan je od samog početka, kada je sugerisao da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, a za konzervativni medij “Brajtbart njuz” izjavio da želi da osnaži evropsku desnicu.

„Grenel je u očajnim odnosima sa Nemcima, kojima se izrazito ne dopada, i vide ga kao predstavnika američke administracije sa kojom nemaju posebno tople odnose. Ako Bela kuća želi bliže odnose sa Nemcima, poslednja osoba koju bi trebalo da izaberu za ovaj proces je Grenel,“ kaže Server.

On sumnja da će Grenel i Metju Palmer moći da paralelno rade u posredovanju između Beograda i Prištine.

„Met Palmer je dobar čovek i profesionalni diplomata i moraće, dok ne nađe novi posao, da pruža podršku Grenelu, koji će preuzeti vodeću ulogu. Palmer mora da odluči da li to ima smisla i ne bi me iznenadilo da odluči da je to ispod njegovog dostojanstva i da – ode,“ kaže on.

Dok su do sada Srbija i Kosovo vodili pregovore o normalizaciji odnosa, Grenel postaje specijalni izaslanik za mirovne pregovore. Danijel Server ne vidi poseban značaj u promeni terminologije.

„Iskreno, mislim da niko u Beloj kući ne razume razliku između mirovnih pregovora i normalizacije. To je jedna fina, semantička razlika, a ove ljude je baš briga za to. Ne učitavam mnogo u to, mir vlada od kraja rata 1999. To ne mogu biti mirovni pregovori, moraju biti o normalizaciji odnosa,“ zaključuje profesor sa Univerziteta Džons Hopkins.

Glas Amerike

Povezani članci:

 Palmer novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Džuda: Nisu mogli bolju osobu da postave od Palmera, ali samo imenovanje neće biti dovoljno

Specijalni izaslanici SAD po Balkanu, svi predsednikovi ljudi

Palmer: Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Palmer: Postoji prostor za sporazum između nove vlade u Prištini i izbora u Srbiji

Tramp imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

„Kao okupacioni komesar“ – ko je Ričard Grenel?

Palmer i Grenel će raditi zajedno na postizanju dogovora između Beograda i Prištine

Đurić: Srbiji niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.