Tramp imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

 Ričard Grenel

Vest je ažurirana

Predsednik SAD, Donald Tramp, objavio je da je imenovao diplomatu Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, saopštila je Bela kuća.

Grenel (53) će tu funkciju obavljati paralelno s položajem ambasadora SAD u Nemačkoj.

KoSSev: Kosovski predsednik, Hašim Tači,  pozdravio je ovoga jutra odluku američkog predsednika o imenovanju specijalnog izaslanika.

„Radujem se što ću sarađivati sa njim kako bismo osigurali trajni mir na Balkanu i učinili da Kosovo postane deo porodica NATO i EU“, poručio je Tači preko Tvitera.

Imenovanje Grenela pozdravio je i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj.

„Radićemo zajedno na bezuslovnom dijalogu kako bismo postigli međusobno priznavanje u postojećim granicama“.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, takođe je pozdravio odluku američkog predsednika, naglasivši da su time SAD pokazale posvećenost za postizanje međusobnog priznavanja Kosova i Srbije.

„Predsednik Tramp želi da Srbija konačno prizna Kosovo i mi ćemo ga podržati jer je i to u interesu Kosova“, poručio je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vreme Džordža Buša, Grenel je vrlo rano pružio podršku Trampu tokom izborne kampanje 2016. Imenovanje bi trebalo da potvrdi i Senat.

Predstavnici SAD su nedavno najavili da su spremni da se uključe u proces dijaloga Srbije i Kosova. Kako je rekao vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju, Filip Riker, to ne može biti urađeno dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut nakon što je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bi ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke INTERPOL-a da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok takse na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanija koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela i Vašingtona.

Insajder

Pročitajte još:

 Palmer novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.