Džuda: Nisu mogli bolju osobu da postave od Palmera, ali samo imenovanje neće biti dovoljno

FOTO: TV Most

Metju Palmer sa iskustvom od 25 godina odlično poznaje region i sve ključne figure u njemu. Saosećajan je i realističan. Bolju osobu za izaslanika za prostor bivše Jugoslavije, pre svega za dijalog Beograda i Prištine, SAD nisu mogle da pronađu, smatra poznati publicista i novinar Tim Džuda (Tim Judah). Ipak, iako dobar potez kojim se pokazuje interes da se problem reši, samo imenovanje američkog izaslanika, nije nužno signal za izlazak iz ćorsokaka u koji je zapao dijalog. Ali bi mogao da bude ukoliko bi i EU povukla sličan potez – odredila svog izaslanika. U razgovoru za KoSSev, Džuda ipak skreće pažnju na to da ni SAD ni EU trenutno nemaju nivo uticaja kakav su ranije imali, te da bi do pre nekoliko godina bilo nezamislivo da albanski političari sa Kosova nešto odbiju SAD-u.

Dosadašnji zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, za Balkan i Egej, Metju Palmer (Matthew Palmer) imenovan je juče za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. U praksi to znači da će preuzeti ulogu američkog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine koji se već godinu dana nalazi u ćorsokaku.

Da li bi iznenadno postavljenje američkog dugogodišnjeg karijernog diplomate, u trenutku kada Kosovo nema vladu a čeka vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra, dok se Srbiji bliže redovni izbori 2020, i dok oba društva potresaju teške političke nestabilnosti, moglo da pokrene uzajamni dijalog koji je već godinu potpuno blokiran?

Džuda smatra da je dobro to što su SAD imenovale osobu koja odlično poznaje region, i sve ključne figure u njemu.

„Pored toga mislim da je Palmer i saosećajan i realističan“, kaže Džuda.

Ipak, samo imenovanje američkog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine, i to usred nestabilnih političkih prilika i u Prištini i u Beogradu, nije nužno signal za izlazak iz ćorsokaka u koji je zapao dijalog dva rukovodstva, upozorava.

Džuda ocenjuje da trenutno ni SAD, kao ni EU, nemaju „nivo uticaja koji su ranije imali“.

„U prethodnim godinama, na primer, bilo bi nezamislivo da albanski političari sa Kosova odbiju ono što SAD od njih zahtevaju. A postavljenje Palmera to neće promeniti“, ističe britanski novinar.

Sa druge strane, kaže Džuda, iako ovo postavljenje Palmeru daje veću težinu, ne zaboravite da je on zapravo ovaj posao već obavljao.

„Međutim, ozvaničenje Palmerove misije bi mogao da bude i zaista znak da se izlazi iz ćorsokaka, ukoliko bismo videli sličan potez iz Evropske komisije, odnosno postavljenje i evropskog izaslanika za restart dijaloga“, navodi.

Da li to onda znači, da je, ukoliko do toga ne bude došlo, Palmerova nova funkcija samo odluka kozmetičke prirode?

„Ne mislim da je u pitanju kozmetika u smislu pretpostavki koje sam naveo, ali nisam siguran da to sada znači da će se on više fokusirati na prostor bivše Jugoslavije. Ipak, ponavljam da je to dobra stvar jer to znači da postoji interes da se problemi reše“, odgovorio je.

Palmeru je za ovaj zadatak potrebna pomoć nove Evropske komisije, ali zapravo i posvećenost aktera.

„Nisam siguran zašto bi građani Kosova trebalo da se slože o bilo čemu, bez uklanjanja viza, a taj problem leži u rukama država članica EU“ – objašnjava.

Uklanjanje viza bi sve odblokiralo

„Mislim da bi se uklanjanjem viza sve odblokiralo, ali ta odluka nije na EU da je donese jer je ona dala zeleno svetlo, već na pojedinim državama članicama, poput Francuske i Holandije“.

„Ukoliko bi se za građane Kosova vize i definitivno uklonile, onda bi oni (Kosovo) tada zapravo pristali na bilo šta što se od njih zatraži, osim podele, poput taksi, restarta dijaloga, itd.“ – rekao je Džuda.

Iako ne misli da Metju Palmer sam može i da ih reši, dodaje na kraju:

„Ako su SAD tražile koga da postave na tu poziciju, nisu mogle da pronađu bolju osobu – nekog sa znanjem od 25 godina“.


Povezan tekst: Haradinaj: „Kvinta došla do kraja, mogu da nas potope ali pritiskom više ne mogu da nas ubede“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.