Đurić: Srbiji niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese

Rajska Banja
Foto: KoSSev

U poslednjih nekoliko nedelja, američka administracija imenovala je dva zvaničnika koji će se baviti procesom pregovora Beograda i Prištine koji je u potpunoj blokadi još od novembra prošle godine. I imenovanje Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i jučerašnje imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine izazvalo je veliku pažnju javnosti. Iz Beograda su za sada očekivanja od ovih pojačanih aktivnosti SAD skromna. Kako upozorava direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, bez obzira na ta imenovanja, stav SAD o nezavisnosti Kosova se neće promeniti.

Direktor vladine Kancelarije za KiM, Marko Đurić, komentarisao je juče u emisiji na O2 imenovanje ambasadora SAD u Nemačkoj za izaslanika predsednika SAD, za dijalog između Beograda i Prištine.

„Ne znam da li to jeste ili nije iznenađenje, čak i za delove američke administracije i ne znam da li jeste ili nije iznenađenje svakako za Nemačku i Francusku i mnoge druge evropske administracije, ali ono što je za nas važno je da se razgovori vode pod okriljem Evropske unije još od kad su ih geniji veliki Đilas i Jeremić izmestili iz UN gde smo imali podršku Rusije i Kine.“

Đurić dodaje da „i mnogi drugi imaju entuzijazam da se priključe tim razgovorima“, a i da se Srbija zalaže za izbalansiran pristup rešenju. Bez obzira na te pojačane diplomatske aktivnosti oko dijaloga, Đurić ipak upozorava da rešenje nije blizu.

„Srbiji trenutno niko nije spreman da ponudi nešto što bi zadovoljilo naše interese. Samim tim smo daleko od rešenja, ali veoma blizu želje i energije i volje da nastavimo da se borimo jer znamo šta je naše,“ rekao je Đurić juče u emisiji Fokus na O2.

Na pitanje novinara da li iznenađenje Nemačke nakon imenovanja Grenela znači da ipak nema dogovora SAD i Bundestaga da i Nemačka popusti po pitanju KiM, Đurić je ponovio da u ovom trenutku ne zna da li je Nemačka iznenađena.

„Sasvim sigurno njihov stav po pitanju Kosova i Metohije, u smislu priznanja, neće da se promeni. Oni mogu da imaju nijanse. Može da ovaj u Stejt Departmentu bude malo manje sklon kompromisu sa Srbijom a da onaj u drugom delu administracije bude malo više sklon kompromisu. Može ovaj u Bundestagu da bude malo tvrđi, ovaj malo mekši, ali i jedan i drugi i treći i četvrti priznaju nezavisnost KiM.“

Ipak Srbija će razgovarati sa njima o svojim interesima, što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo, tvrdi Đurić.

Povezani članci:

 Palmer novi specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Džuda: Nisu mogli bolju osobu da postave od Palmera, ali samo imenovanje neće biti dovoljno

Specijalni izaslanici SAD po Balkanu, svi predsednikovi ljudi

Palmer: Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Palmer: Postoji prostor za sporazum između nove vlade u Prištini i izbora u Srbiji

Tramp imenovao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

„Kao okupacioni komesar“ – ko je Ričard Grenel?

Palmer i Grenel će raditi zajedno na postizanju dogovora između Beograda i Prištine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.