Serija sastanaka u PR o situaciji na Severu: Bojkot orkestrira BG, koordinacija sa Zapadom, očuvanje bezbednosti

 

Osmani Kurti Konjifca Gervala
FOTO: Predsedništvo Kosova

Nakon najave, a potom i jučerašnjeg zvaničnog napuštanja kosovskih institucija od strane Srba sa Severa Kosova, u Prištini je istog dana usledila serija sastanaka, kako najviših zvaničnika kosovskih institucija međusobno, tako i sa ambasadorima i predstavnicima KFOR-a. Glavna tema svih ovih razgovora bila je situacija na Severu. Slate su poruke o „posvećenosti očuvanju bezbednosti“, ali i koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, juče se sastao sa komandantom KFOR-a general-majorom Angelom Mišelom Ristućijem, ali i sa albanskim predstavnicima institucija na Severu Kosova.

O sastanku sa Albancima iz opština na Severu Kosova čitajte ovde.

Kurti je sa komandantom KFOR-a razgovarao zajedno sa svojim zamenikom, Besnikom Bislimijem i ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom.

Prištinski zvaničnici zahvalili su mu se na posvećenosti ove misije NATO-a, posebno tokom poslednjih nekoliko nedelja, zarad garancije mira i bezbednosti na Severu.

„Na ovom sastanku je bilo reči o posvećenosti i koordinaciji između Vlade, institucija Republike Kosovo i NATO mirovnih snaga na Kosovu u službi mira, kao i u održavanju javnog reda i bezbednosti za sve građane“, saopšteno je.

Kurti je juče ujedno telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Iz kabineta kosovskog premijera tvrde da je Kurti obavestio Stoltenberga o sprovođenju odluke o preregistraciji kroz više faza.

Stoltenberg je juče razgovarao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nakon čega je poručio da bi jednostrani potezi trebalo da se izbegavaju. O tome čitajte ovde.

Kurti mu je ujedno kazao da „bojkot podstiče i orkestrira zvanični Beograd“, te da je on rezultat „njihovog kontinuiranog destruktivnog delovanja u dijalogu“.

Sa druge strane, kaže da će kosovska vlada uvek sarađivati, komunicirati i imati blisku koordinaciju sa svojim saveznicima.

Kurtija ubrzo čekaju novi sastanci i to sa predstavnicima opozicije.

Kako javljaju prištinski mediji, za 08.00 je zakazan sastanak u kosovskoj vladi a prisustvo su potvrdili lideri LDK, AAK i PDK.

Sa komandantom KFOR-a juče se sastala i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Oni su takođe razgovarali o najnovijim dešavanjima na Severu Kosova.

Osmani je poručila da su kosovske institucije „posvećene obezbeđivanju nesmetanog rada i javne bezbednosti na celom Kosovu, a u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima i snagama KFOR-a“.

Vjosa Osmani juče se ujedno sastala sa američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijerom, a tema razgovora je bila ista.

Osmani je i njemu kazala da je Priština posvećena da čuva i garantuje bezbednost za sve, a u koordinaciji sa SAD i evropskim zvaničnicima.

Osim sa međunarodnim, Osmani se juče sastajala i sa najvišim prištinskim zvaničnicima.

Održala je sastanak sa kosovskim premijerom, predsednikom skupštine i ministarkom spoljnih poslova, a upravo u vezi sa dešavanjima na Severu Kosova.

„Tokom sastanka je naglašena posvećenost institucija Republike Kosovo da garantuju bezbedno okruženje za sve građane zemlje kroz primenu zakona i reda u punoj koordinaciji sa savezničkim zemljama i međunarodnim bezbednosnim mehanizmima na Kosovu“, poručila je Osmani.

O situaciji na Severu Osmani je zasebno razgovarala sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom.

Svećlja ju je, kako je saopšteno, obavestio o preduzetim koracima u pogledu javne bezbednosti i nesmetanog funkcionisanja institucija za sprovođenje zakona na Severu.

Ovi susreti usledili su nakon što su svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe, odlučili da napuste sve kosovske institucije na Severu, ali i nakon najave kosovskog premijera da će, usled ostavki gradonačenika, u opštinama na Severu biti održani izbori.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Odmah zatim je suspendovan komandir policije regiona Sever, a što je bio i neposredni povod za masovno napuštanje institucija.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.