Komentar dana: Nenad Radosavljević

Foto: KoSSev

Komentariše: Nenad Radosavljević

Niko se nije nasekirao što su kosovske institucije napustili pripadnici Srpske liste. Ni zbog poslanika, ni zbog ministra, ni zbog lokalnih samouprava, jer niko od njih vajdu nije video ni dok su tamo bili, osim njih samih. Niko se nije nasekirao ni zbog toga što je sud to isto učinio, a ni zbog toga što su integrisani pripadnici službi bezbednosti po raznim ministarstvima Kosova ostali, napuštanjem tzv. ministarskih pozicija (tako se oni među sobom oslovljavaju), bez primanja jer će im to Vučko nadoknaditi.

I nije problem što su građani bezvoljno morali da prisustvuju kolektivnom ludilu juče u Mitrovici po kiši gde ni jedan govornik nije smeo ni da pokuša da ne pomene zahvalnost vrhovnom vođi za sve probleme koje nam u kontinuitetu pravi evo već 10 godina.

Problem je u tome što je to isto učinila policija. Očigledno je da AV nije dobro razmislio o posledicama takvog nečeg.

Dakle, ostali smo bez jake formacije od oko 400 ljudi čiji pripadnici ovlašćeno nose oružje i u svakom smislu su jedini koji, u ne daj Bože eventualnosti, mogu da zaštite nejač i nedužne građane na Severu Kosova. Morao se naći modalitet da ne napuštaju policijske stanice i ne razdužuju opremu.

Sada se može desiti da ekstremne kriminalne strukture sa juga počnu da terorišu nezaštićeno stanovništvo na severu. Može se desiti i da Kosovska policija pošalje svoje jedinice da zauzmu policijske objekte i počnu da kontrolišu bezbednost saobraćaja, ali i svaku drugu, pa su incidenti sa građanima mnogo izvesniji zbog još postojeće slabe tolerancije među etničkim zajednicama.

Može se desiti i to čemu se okasnelo nada AV, da se Kurti povuče, prihvati formiranje ZSO i produži rok za preregistraciju, pa da se policajci vrate na posao što bi bilo dobro, ali to je samo ono čemu se ja i AV nadamo.

Konačno se u nečemu slažemo. On – zato što je napravio glupost pa se sada samo nada, a ja jer mislim da je to izlaz iz problema koji mogu da nas dopadnu. Neće sigurno KFOR i EULEX prihvatiti da zamene policajce Srbe na Severu Kosova, jer to prosto nije njihov mandat.

Dakle, sada imamo vakum od koga boli glava, a može biti kud i kamo gore. Sve je ova vlast radila nepromišljeno 10 godina pa i ovo, a mi smo terani na miting kao i na izbore i na sve smo pristali pa nam niko nije kriv.

Za ove iz Srpske liste se ne sekirajmo. Njima se smeše nekretnine po Srbiji i svetu i puni bankovni računi pa će, ako ovaj ne daj Bože opstane, uživati u blagostanju. Nama ostaje samo da se nadamo da neće. Ni on, ni oni.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.