Nakon ostavki gradonačelnika Kurti sa predstavnicima Albanaca iz opština na Severu Kosova

kurti i lokalna samoprava na severu
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se večeras sa predstavnicima lokalnih institucija iz opština Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Nakon što su Srbi odlučili da napuste sve kosovske institucije na Severu, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, na sastanku je istaknut značaj nesmetanog rada institucija i nastavka ispunjavanja dužnosti u okviru nadležnosti.

Kurti je, precizira se, kazao da kosovska vlada „ostaje posvećena vladavini zakona, miru i bezbednosti, poštovanju ljudskih prava i sloboda, jednakosti i služenju građanima“.

Iz Kurtijevog kabineta saopšteno je da su ovom sastanku, pored kosovskog ministra administracije lokalne samouprave, Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi), prisustvovali zamenik gradonačelnika Zvečana, Fljorim Keljmendi (Florim Kelmendi), članovi skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok – Ljuljzim (Lulzim) Peci, Seljvete Keljmendi (Selvete Kelmendi), Sefer Veselji (Veseli), Skender Sadiku, Vedat Mehmeti i Zenelj (Zenel) Jakupi, kao i šefovi opštinskih kancelarija za zajednice opština Zvečan i Zubin Potok.

Ovaj susret je usledio nakon što su svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe, odlučili da napuste sve kosovske institucije na Severu, ali i nakon najave kosovskog premijera da će, usled ostavki gradonačenika, u opštinama na Severu biti održani izbori.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtevajući povratak tzv. statusno neutralnih KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Odmah zatim je suspendovan komandir policije regiona Sever, a što je bio i neposredni povod za masovno napuštanje institucija.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.