Kosovo usvojilo Rezoluciju o dijalogu, imenovana većina članova pregovaračkog tima, tri uslova

Sednica KBS

Tri uslova

Kako je javila dopisnica N1 Zana Cimili, poslanik Socijaldemokratske partije Kosova u kosovskoj skupštini Visar Imeri je u ime predlagača rekao da je dijalog prihvatljiv jedino ako obezbeđuje uzajamno priznanje Kosova i Srbije, učlanjenje Kosova u UN, kao i kada se utvrdi da će postizanje sporazuma obezbediti ubrzano učlanjenje Kosova u EU i NATO.

„Dokument obezbeđuje da se Ustav, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni karakter Kosova ne mogu dovesti u pitanje i nepromenljivi su,“ kazao je Imeri.

20:15 – Kosovo usvojilo Rezoluciju o dijalogu, imenovana većina članova pregovaračkog tima

Sa 59 glasova „za“ i 2 „uzdržana“, Skupština Kosova je danas, dan nakon što je izglasan set zakona za proširenje mandata KBS, izglasala i Rezoluciju o dijalogu sa Srbijom i novi pregovarački tim. Za razliku od jučerašnjeg glasanja koje je prošlo bez većih problema i kada je za transformaciju KBS-a glasalo 107 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova, današnje glasanje je odlagano više puta. Ipak, na kraju je obezbeđen kvorum za izglasavanje Rezolucije kojom je imenovan i novi pregovarački tim Kosova.

Špend Ahmeti, lider PSD koja je zajedno sa partijom NISMA predala nacrt rezolucije kao i lider NISMA-e Fatmir Ljimaj predsedavaće pregovaračkim timom. Deo tima biće i zamenik premijera iz PDK, Enver Hodžaj, ali i Avni Arifi koji će predstavljati Vladu. Mesto u timu dobio je i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli čiji rad, odnosno nezadovoljstvo njegovim radom je bilo predmet više sednica kosovske skupštine, te i predstavnik turske zajednice i ministar javne administracije Mahir Jagdžilar i konačno – Dardan Gaši, koji takođe obavlja funkciju zamenika premijera.

U timu će biti i jedan predstavnik civilnog društva i po jedan predstavnik LDK, Samoopredelenja i bošnjačke zajednice. Predloženo je da, dok se ne odrede predstavnici LDK i Samoopredeljenja, članovi ekipe budu poslanici PDS, Visar Imeri i Dukađin Gorani.

Jedanaestočlani tim za sada je sastavljen samo od muškaraca.

Sednici danas nisu prisustvovali poslanici dve najveće opozicione partije, LDK i Samoopredeljenja, a lider LDK Isa Mustafa je u nedavnom intervjuu za Koha Ditore rekao da PSD ne može da bude legitiman predstavnik opozicije u eventualnom pregovaračkom timu jer ima zanemarljivu podršku.

PSD Špenda Ahmetija nije do sada učestvovala na parlamentarnim izborima a nastala je nakon što je 12 poslanika Samoopredeljenja u toku ovog saziva skupštine napustilo ovu partiju i prešlo u PSD.

Usvajanje Rezolucije i imenovanje tima pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači na svom Twitter nalogu.

„Pozdravljam današnju važnu odluku o formiranju pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom koji će zajedno predvoditi gospodin Ljimaj i gospodin Ahmeti. Radujem se zajedničkom radu u ostvarivanju finalnog, sveobuhvatnog sporazuma koji će otvoriti put za članstvo Kosova u UN, NATO i EU.“

Posle usvajanja rezolucije, Skupština ima obavezu da u roku od mesec dana usvoji zakon o odgovornostima i ovlašćenjima državne delegacije u procesu dijaloga.

Delegacija koja je danas izabrana funkcionisaće na bazi dva osnovna dokumenta – Državne platforme i Pregovaračke strategije državne delegacije, koje će naknadno biti usvojeni.

16:44 – Sednica o dijalogu sa Srbijom, i dalje bez kvoruma za izjašnjavanje o rezoluciji opozicije

Predsedništvo Skupštine Kosova sastalo se danas u 10 časova povodom zahteva za održavanje vanredne sednice o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom, koji su podneli 42 poslanika kosovske skupštine. Predsedništvo je plenarnu sednicu zakazalo za 14 časova, međutim, sednica je više puta odložena zbog nedostatka kvoruma, te još uvek nije održana. 

Početak sednice pomeren je za 16 i 30 časova zbog nedostatka kvoruma. Poslanici LDK i Samoopredeljenja saopštili su da neće učestvovati na današnjoj sednici.

Za razliku od prethodne sednice skupštine o neuspehu vizne liberalizacije kojoj nije prisustvovao niko iz kosovske vlade, danas je u skupštini bio prisutan kosovski premijer Ramuš Haradinaj kao i svi ministri AAK.

Nakon tromesečne blokade tokom koje kosovski politički subjekti nisu mogli da u Skupštini postignu konsenzus o glavnom prioritetu spoljne politike Kosova, dijalogu sa Beogradom, juče je ta blokada prevaziđena. Juče su se i opozicione i vladajuće partije u Skupštini složile jednoglasno oko izglasavanja seta zakona o proširenju mandata KBS-a. Potom je sinoć kasno zakazana sednica Predsedništva o zakazivanju sednice za izglasavanje Rezolucije o dijalogu. Ipak, sudeći po današnjim odlaganjima, kosovska skupština se već danas vraća dosadašnjoj praksi međusobnog bojkotovanja inicijativa opozicije od strane vladajućih partija i obrnuto.

Ovom, najnovijem pokušaju postizanja konsenzusa o dijalogu prethodilo je i predstavljanje nacrta finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Nacrt sporazuma je Vlada Kosova, na čelu sa kosovskim premijerom Haradinajem i šefom pregovaračkog tima za tehnički dijalog Avnijem Arifijem predstavila ambasadorima Kvinte i specijalnoj predstavnici EU na Kosovu.

I dok kosovski politički subjekti ove subote pokušavaju da ostvare konsenzus oko pregovaračke pozicije u daljem toku pregovora sa Beogradom, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poručuje da Srbije neće pregovarati dok se stvari „ne vrate u pređašnje stanje“.

“Ne interesuje me da li će one da budu 10, 20, 5, 17, 72 ili 1700 posto. Više nas ne interesuje ni kakve će nove mere da naprave. Oni ne razumeju da su svi zajedno prešli prag. Sad će morati sve to da povuku, da se sve to lepo vrati u pređašnje stanje, da nikakvih taksi ne bude, a onda je Srbija kao i uvek spremna da razgovara,” poručio je sa sinoćne konferencije za štampu.

Pročitajte još:

Špend Ahmeti novi lider Socijaldemokratske partije Kosova

Rezolucija o dijalogu sa Srbijom nije usvojena

Vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom: nije bilo glasanja, sednica se nastavlja sutra

Kosovski ‘rat’ rezolucijama

Šest tačaka nacrta dijaloga: Skupština može da donese odluku o teritorijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.