Šest tačaka nacrta dijaloga: Skupština može da donese odluku o teritoriji


Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vladajuće stranke izradile su rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može, takođe, da donese odluku o teritoriji. Iako su u sadržaju rezolucije naveli da će se posvetiti očuvanju teritorijalnog integriteta Republike, u stavu 6 ovog dokumenta, napisali su da kosovski parlament može, takođe, da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Srbijom.

Na taj način, Rezolucija zvanično otvara mogućnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u Parlamentu, gde dve trećine poslanika treba da je odobre.

„… Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja,“ kaže klauzula 6.

Povezan članak:

Specijalni rat Tači-Haradinaj, predsednik govori o državnom interesu a premijer o nepovredivosti granica

Inače, predsednik DPK se danas sastao sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama. Nisu uspele jer nisu imali podršku pozicije.

Trenutno je Vlada Kosova uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem. Deo ove grupe su Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli i drugi vladini zvaničnici.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.