Rekordne gužve na prelazima: Na Merdaru sedam sati, na Jarinju četiri sata

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Gužve na prelazima između KiM i centralne Srbije se nastavljaju. Ovog jutra na Merdaru su višekilometarske kolone i na osnovu podataka kosovskog MUP-a, beleže se rekordna zadržavanja. Gužve su i na Jarinju, kao i na prelazu Mutivode, Bela zemlja i Mučibaba.

Svi putnici koji su se uputili ka centralnoj Srbiji preko prelaza Merdare, po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, čekaće sedam sati u koloni dužoj od dva kilometra.

Za ulazak na KiM, na ovom prelazu, čeka se do sat vremena.

Tokom letnje sezone prisutne su rekordne gužve i na Severu Kosova.

Svi koji su se uputili ka Centralnoj Srbiji preko prelaza Jarinje čekaće i četiri sata u kilometarskoj koloni, dok se za ulazak ne beleže duža zadržavanja.

Sa druge strane, na prelazu Brnjak nema dužih zadržavanja.

Velike gužve kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova beleži i na prelazima Mutivode i Mučibaba.

Na prelazu Mutivode čeka se i do tri sata za izlazak u kilometarskoj koloni, dok će putnici koji su se uputili ka Kosovu čekati svega 10 minuta. Na prelazu Mučibaba na izlasku se čeka i do jednog časa.

Dvočasovna zadržavanja ka centralnoj Srbiji kosovski MUP beleži na prelazu Bela Zemlja, dok se u suprotnoj traci čeka do 20 minuta.

Po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, na ostalim prelazima nema većih gužvi.

Podsetimo, na prelazima između KiM-a i centralne Srbije uobičajene su gužve tokom letnje sezone. Za duža zadržavanja, prvenstveno na prelazu Merdare, po navodima kosovskih zvaničnika „krivac je Srbija“.

U jeku letnjih gužvi, kosovski MUP doneo je odluku da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima centralne Srbije. Ova odluka je, po navodima ovog ministarstva zasnovana na Sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut 2011. Punoletne osobe prelaze sa Kosovom sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Pročitajte još:

Na Merdaru se čeka skoro 6 sati u koloni od 3,5 km, na Jarinju i do 120 minuta

Gužve na prelazima: Na Merdaru se čeka i do četiri sata, na Jarinju 45 minuta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.