Na Merdaru se čeka oko tri sata a na Jarinju 40 minuta

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Tokom današnjeg dana zabeležene su gužve na prelazima između KiM i centralne Srbije. U večernjim satima, na Merdaru su i dalje čeka oko tri sata, ali znatno kraće nego tokom dana. Manje gužve su i na Jarinju, dok se na prelazu Mutivode, Bela zemlja i Mučibaba beleže zadržavanja do 30 minuta.

Na prelazu Merdare, po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, u toku dana se čekalo i do sedam sati u koloni dužoj od dva kilometra, u večernjim satima čekanje je smanjeno na manje od tri sata.

Za ulazak na KiM, na ovom prelazu, prema poslednjim podacima kosovskog MUP-a, čeka se od 10 do 20 minuta.

Što se tiče prelaza na Severu Kosova, za one koji su odlučili da putuju preko prelaza Jarinje, večeras nema većih zadržavanja i čeka se oko 40 minuta, dok se za ulazak čeka od 5 do 15 minuta.

Sa druge strane, na prelazu Brnjak nema dužih zadržavanja.

Iako su danas velike gužve zabeležene i na prelazima Mutivode i Mučibaba, prema poslednjim podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, za izlazak sa Kosova se čeka oko 30 minuta, dok za ulazak na ovim prelazima nema većih zadržavanja.

Na prelazu Bela Zemlja ka centralnoj Srbiji kosovski MUP beleži zadržavanja od dvadesetak minuta, dok u suprotnoj traci se čeka svega nekoliko minuta.

Sa druge strane i Auto-moto savez Srbije (AMSS) apelovao je danas na vozače da se zbog smene turista tokom vikenda, te dolaska radnika iz inostranstva, kao i sabora trubača u Guči, očekuje povećan broj vozila na putevima, te da budu oprezni u vožnji.

Podsetimo, na prelazima između KiM-a i centralne Srbije uobičajene su gužve tokom letnje sezone. Za duža zadržavanja ovih dana, prvenstveno na prelazu Merdare, po navodima kosovskih zvaničnika, međutim, „krivac je Srbija“.

U jeku letnjih gužvi, kosovski MUP sa druge strane doneo je odluku da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima centralne Srbije. Ova odluka je, po navodima ovog ministarstva zasnovana na Sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut 2011. Punoletne osobe prelaze sa Kosovom sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Pročitajte još:

Rekordne gužve na prelazima: Na Merdaru sedam sati, na Jarinju četiri sata

Na Merdaru se čeka skoro 6 sati u koloni od 3,5 km, na Jarinju i do 120 minuta

Gužve na prelazima: Na Merdaru se čeka i do četiri sata, na Jarinju 45 minuta

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.