Na Merdaru se čeka skoro 6 sati u koloni od 3,5 km, na Jarinju i do 120 minuta

Jarinje Prelaz granica
FOTO; KoSSev

Vest je ažurirana

Tokom trajanja letnje sezone sve su učestalije gužve na prelazima između KiM-a i centralne Srbije. Na najposećenijem prelazu – Merdare, po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, danas se beleže skoro šestočasovna čekanja. Za ovo, po navodima predstavnika ovog ministarstva, „kriva je Srbija“. Sa druge strane, gužve su i na Severu Kosova.

Svi putnici koji su se uputili ka centralnoj Srbiji preko prelaza Merdare, po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova čekaće između 320 i 340 minuta u koloni dugoj i do 3.500 metara.

Za ulazak na KiM, na istom prelazu čeka se od 40 do 50 minuta.

Mustafa: Kolone duge zbog Srbije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Ekrem Mustafa, posetio je danas prelaz Merdare. Kako prenosi Koha, poručio je da do većih kolona dolazi zbog Srbije „koja ne poštuje briselski sporazum“.

„Kolone na ovom graničnom prelazu rezultat su srpske strane koja ne poštuje briselske sporazume dok kosovska strana radi na povećanju kapaciteta. Na kosovskoj strani nema problema za automobile, čekanje traje od tri do pet minuta. Takođe, srpska strana još nije prebačena u novi objekat zajedničkog graničnog prelaza Merdare koji je izgradio UNOPS“, poručio je Mustafa.


22:00 – Nakon izjave ministra unutrašnjih poslova, iste optužbe na račun Srbije stižu i iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Granična policija Kosova u potpunosti sprovodi Briselski sporazum, a građani Srbije sa ličnom kartom mogu da uđu na Kosovo bez ikakve prepreke. Štaviše, barijere na granici stvaraju srpske pogranične vlasti što je dovelo do dugog čekanja građana koji žele da uđu na Kosovo“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Dodaju da „Kosovo ostaje posvećeno svojoj međunarodnoj obavezi“, kao i da će sloboda kretanja biti osigurana svima koji žele da uđu na Kosovo u skladu sa Briselskim sporazumom.

Duža zadržavanja beleže se i na prelazu Jarinje, gde putnici, koji ulaze na Kosovo čekaju do četrdeset minuta, dok se za izlazak čeka i do dva sata.

Na ovom prelazu su kolone duge i do 500 metara, a manje od 50 metara na ulazu na Kosovo.

Duža čekanja zabeležena su i na prelazu Mutivode gde se za izlazak čeka i do sat vremena.

Po podacima kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova na ostalim prelazima nema većih gužvi.

U jeku letnjih gužvi, kosovski MUP doneo je odluku da se na prelazima više ne prihvataju pasoši izdati osobama u gradovima centralne Srbije. Ova odluka je, po navodima ovog ministarstva zasnovana na Sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut 2011. Punoletne osobe prelaze sa Kosovom sada mogu preći samo sa srpskim ličnim kartama, dok je za maloletne osobe potrebno priložiti izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Pročitajte još:

Gužve na prelazima: Na Merdaru se čeka i do četiri sata, na Jarinju 45 minuta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.