Stejt department traži „sporazum fokusiran na međusobno priznanje“; Vučić: Nastavak dijaloga možda u decembru

Pompeo Vučić
Foto: Sekretar Pompeo, Tviter

Nakon jučerašnjeg sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić bio je zadovoljan činjenicom da „američki državni sekretar želi da čuje stav Srbije o rešavanju kosovskog problema“, a na jednoipočasovnom sastanku se razgovaralo i o ukidanju taksi i nastavku dijaloga. Dok su građanima Srbije juče bili dostupni samo Vučićevi utisci sa sastanka, danas je dostupno i zvanično saopštenje Stejt departmenta koji traži „sporazum fokusiran na međusobno priznanje“.

Stejt department: Nastaviti pregovore fokusirane na međusobno priznanje

U međuvremenu, objavljeno je i saopštenje Stejt departmenta o sastanku, pozivaju Srbiju da „ubrza unutrašnje reforme i nastavi pregovore sa Kosovom o sveobuhvatnom sporazumu fokusiranom na međusobno priznanje“. Uz to, sekretar je iznova pozvao obe strane „da izbegnu provokacije koje sprečavaju nastavak procesa normalizacije i da se uključe u proces sa duhom kompromisa i fleksibilnosti koji je neophodan kako bi se osigurao sporazum koji će otključati potencijal obe zemlje“.

Aleksandar Vučić sastaće se danas i sa zamenikom državnog sekretara Metjuom Palmerom i potpredsednikom Atlantskog saveta SAD Dejmonom Vilsonom, potvrđeno je RTS-u.

Nastavak dijaloga u decembru?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć nakon sastanka sa Pompeom da bi do nastavka dijaloga sa Prištinom, „u najboljem slučaju“ moglo doći u decembru.

„Teško da to možete da očekujete pre prištinskih izbora za koje verujem da će biti 6. oktobra, nisu još raspisani, ali verujem da će biti 6. oktobra. To znači, u najboljem slučaju, početkom decembra. Pre toga je važno da se govori o ukidanju taksi. I nije problem dva, tri ili šest meseci, vreme je i novac i vreme je važno, imajući u vidu određene političke činjenice, ali ako uspemo da u tih pet meseci čuvamo mir, onda to i nije neki problem. Ali, svejedno, status quo je nemoguć, jedna puška ako opali onda niko više grmljavinu topova neće moći da zaustavi“, rekao je Vučić novinaru TV Prva.

Optimističniju ocenu o mogućem nastavku dijaloga, ima potpredsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova, Igor Simić.

„Ne samo to, moram da vas podsetim da je predsednik Vučić decidno rekao da je naša zemlja spremna da koliko sutra nastavi dijalog ukoliko se ukinu takse, tako da taj rok do decembra, očekujem da će biti i kraći nakon američkog pritiska na Prištinu da ukine anticivilizacijske takse koje su otežale život Srbima ali i Albancima na prostoru Kosova i Metohije, a donele samo jeftine političke poene nekim političkim liderima u Prištini“, rekao je Simić za jutarnji program TV Prve.

Uoči sutrašnje vanredne plenarne sednice Skupštine Kosova, Srpska lista još ne zna ni da li će prisustvovati niti kako će eventualno glasati o predlogu za raspuštanje Skupštine Kosova, potvrdio je Simić dodajući da će Srpska lista o tome odlučiti u toku dana.

Al Jazeera: „Bio i Toni Bler“?

„Obično sa najvažnijih sastanaka ima najmanje velikih vesti, rekao je Vučić novinarima. Čini mi se da je to najbolja ocena susreta Pompeo Vučić kojemu je bio i Toni Bler, bivši premijer Velike Britanije koji je savetnik predsednika Srbije“, ocenio je za Al Jazeera-u, reporter iz Njujorka, Ivica Pujić.

Upravo detalj sastanka koji se odnosi na britanskog premijera, izazvao je veći broj reakcija na društvenim mrežama pri čemu se korisnici društvenih mreža pitaju kakve veze Toni Bler ima sa tim sastankom i zašto njegova uloga nije javna.

Toni Bler i ranije bio dovođen u vezu sa pregovorima Beograda i Prištine

Ovo nije prvi put da se ime Tonija Blera pominje u vezi sa sastancima na kojima se govori o dijalogu sa Prištinom. Oktobra prošle godine, predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić izneo je na N1 nezvanična saznanja da o razgraničenju u ime Srbije pregovara Toni Bler.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava… Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ precizirao je Jeremić.

Ove navode negirao je Vučić, kao i Institut Tonija Blera za globalnu promenu. Ipak, ovaj Institut je potvrdio da ima projekte sa Vladom Srbije.

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ napisala je u odgovoru za KoSSev Džuli Krouli (Julie Crowley) iz Instituta Tonija Blera.

Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije ’99.

S druge strane, kompanija Šeri Bler, supruge Tonija Blera, savetuje kosovsku vladu u vezi sa Specijalnim sudom, javila je prištinska Gazeta Express aprila ove godine.

To je bio dosta protokolaran susret i od njega ne treba imati velika očekivanja, ocenio je reporter Al Jazeere iz Njujorka.

Pujić otkriva i da je do sastanka Pompea i Vučića došlo na nagovor Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost u Beloj kući koji je „veliki prijatelj Srbije u poslednjih 20-30 godina“, i koji se nekoliko puta sastajao sa šefom srpske diplomatije, Ivicom Dačićem, te smatra da je do sastanka došlo tim „kanalima“.

Iz Al Jazeere podsećaju i da se Pompeo sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem novembra prošle godine, te da su sada želeli da čuju drugu stranu.

Čitav izveštaj reportera Al Jazeere pogledajte u nastavku:

Povezani članci:

Vučić: Zamolio sam Pompea da SAD pokušaju još jače da utiču na Prištinu da ukine takse

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.