Vučić: Zamolio sam Pompea da SAD pokušaju još jače da utiču na Prištinu da ukine takse


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa američkim državnim sekretarom, Majkom Pompeom, u Njujorku. Beogradski mediji ovaj sastanak predstavili su kao „Dan D“ za Kosovo, ali u pozitivnom tonu za Srbiju – kao zaokretnicu američke administracije, te postavili pitanje „da li će Pompeo ukinuti takse“. Predsednik Srbije je nakon završenog sastanka, kao jednu od najjačih poruka preneo „želju američkog sekretara da čuje stav Srbije o rešavanju kosovskog problema“. Optimističnije detalje sa sastanka preneo je ipak potpredsednik Srpske liste koji je otkrio: Jedinstven dan u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu.

Na današnjem sastanku, koji je po navodima RTS-a trajao sat i po vremena, kako je potvrdio predsednik Srbije, razgovaralo se o ukidanju taksi, nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i stavu Srbije o samom dijalogu.

„Pompeo je želeo da čuje šta to Srbija misli, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog problema i čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije i zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, možda još i snažnije – da utiče na kosovskometohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute još pre skoro godinu dana“, preneo je utiske srpski predsednik sa sastanka.

Po tom pitanju, kako je rekao, nema sumnje da imamo američku podršku „jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, da zadržimo mir, da gledamo u budućnost i da unapređujemo naše ekonomije“.

A novina stiže kada je u pitanju to da se sada razgovaralo i o položaju SPC na KiM. Iako ne u glavnom delu razgovora, Vučić kaže da se razgovaralo i o zaštiti pravoslavnih svetinja na Kosovu.

„Posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se događaju, više njih“.

Srbija je spremna da „bez obzira na unutrašnju političku agendu i pored toga što to ne donosi političke poene“, nakon ukidanja taksi u svakom trenutku krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima, preneo je Vučić Pompeu.

„Nije važna politička cena koju morate da platite“, dodao je predsednik.

Kaže i da je zadovoljan činjenicom da je ono o čemu je govorio „izazvalo pažnju“ Pompea i da veruje da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanju problema u regionu.

Pompeo: Produktivan ručak sa Vučićem

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, današnji sastanak sa predsednikom Srbije ocenjuje produktivnim.

„Imao sam produktivan ručak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, gde smo razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU. Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice”, poručio je Pompeo na društvenim mrežama.

Mediji uoči sastanka: (Pozitivan) Dan D?

Današnji sastanak u Njujorku bio je istaknuta tema u medijima. Tako su izvori iz tima predsednika Blicu rekli da se predsednik Vučić „nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku“. Isti, neimenovani izvor otkrio je i da će predsednik „od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize“ navodi se u tekstu „DA LI JE DANAS „DAN D“ ZA KOSOVO Vučić u Njujorku na iznenadnom sastanku sa Pompeom, AMERIKA PRAVI ZAOKRET“.

I Večernje Novosti su posvetile pažnju sastanku. U tekstu naslovljenom „VUČIĆ U NJUJORKU: Pompeo obara takse?“ ocenjuju da bi ovaj sastanak mogao „da bude signal zaokreta Vašingtonske administracije prema KiM“.

Današnji sastanak je značajnim ocenio i ambasador Srbije u Moskvi, Miroslav Lazanski. Dobro je biti u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarati sa svim faktorima koji kreiraju svetsku politiku, upoznati i upozoriti ih na sve što se zbiva na Kosmetu, ocenio je jutros na RTS-u Lazanski.

„Time što Amerika insistira na takvim susretima samo pokazuje da za njih bez obzira što deklarativno ambasadori Amerike i u Beogradu i u Prištini kažu da je proces nezavisnosti Kosova završena stvar, ovo pokazuje da ipak nije završeno“, smatra Lazanski.

„Čim Amerika insistira da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i čim Amerikanci organizuju ovakve susrete to pokazuje da ima prostora za neku vrstu rešenja koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd“, dodao je Lazanski.

Igor Simić: Jedinstven dan, zajednički stav Srbije i SAD o Kosovu

A u optimističnom duhu izveštavanja ovog dela beogradskih medija oglasio se večeras i potpredsednik Srpske liste, Igor Simić. On je otišao i korak dalje.

„Današnji dan je jedinstven u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu“, rekao je Simić, navodi Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.