Krstić i Šabani negirali navode da su počinili ratni zločin

Osnovni sud u Prištini
FOTO: Osnovni sud u Prištini

U Osnovnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje Specijalno tužilaštvo tereti za krivična dela „ratni zločini protiv civilnog stanovništva“. Dvojica optuženih su negirali krivicu dok advokat jednog od optuženih kazao je za Radio Kim da će u roku od 15 dana uložiti zahtev za njeno odbacivanje.

Optuženi su negirali navode da su odgovorni za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u selu Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999. godine.

Okrivljeni Zlatan Krstić tereti se da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na devetnaest članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Dok se Destan Šabani, prema navodima u optužnici tereti da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, sa namerom da oskrnavi, ponizi i omalovaži ubijene, i navodno naredio da se njihova tela sahrane na nedostojanstven način, koji krši pravila rata predviđena međunarodnim humanitarnim pravom.

Advokat Zlatana Krstića, naveo je da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi.

“Dokazi tužilaštva uzeti su na jedan neprofesionalan način, a nama je uskraćeno da većim delom istrage prisustvujemo identifikaciji što ne bi smelo, ali je tužilac tako postupio i vodio je istragu na svoju ruku, kako je njima u tom momentu odgovaralo”, kazao je za Radio Kim.

Advokat napominje da je nakon ubistva tadašnji Okružni sud u Uroševcu izvršio izvršne radnje, autopsiju i da je taj sud postupao po zakonu, ipak u odnosu na drugog okrivljenog Destana Šabanija najviše će se “lomiti koplja, da li su ostaci porodice tretirani na zakonit način ili ne”, ocenio je advokat.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.