Oslobođen Fatmir Ljimaj za organizovan kriminal

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Sud u Prištini je u petak oslobodio zamenika premijera Kosova Fatmira Limaja za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja. Ljimaj je bio optužen za svoju ulogu kao bivši ministar saobraćaja.

KoSSev

Bamije: Još jedan fijasko EULEX-a

Bivši tužilac EULEX-a Maria Bamieh, poznata po snažnim optužbama o postojanju navodne korupcije u EULEX-u, ovako je na svojoj Fejsbuk stranici prokomentarisala oslobađajuću presudu Ljimaju: 

"Ne znam sve dokaze, ali sam znala da su dokazi slabi, jer nemački tužilac nije poslao odgovarajuće izveštaje sudiji nakon pretresa, tako da su svi dokazi pronađeni u Ljimajovoj kući – isključeni!! Tako da američki tužilac nije imao ništa. Tokom trajanja slučaja sumnjam da ga je nekvalifikovani šef naterao da vodi ovaj slučaj!! To se desi kada idioti vode šou! Imate sudiju koji jedva čita na engleskom i pije iz flaše koka kole dok donosi presudu! Mikrofoni koji ne rade. Ceo slučaj je još jedan fiasko EULEX-a!"

Posle osam godina pravne borbe, Osnovni sud u Prištini je u petak oslobodio bivšeg ministra transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT) po sve tri tačke optužnice. Optuženi Ljimaj, Endrit Shalja (Endrit Shala) i Nedžat Krasnići (Nexhat Krasniqi) oslobođeni su optužbi za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita. Kallxo.com izveštava da su prisutni u sudnici uzvikivali Ljimajevo ime Ljimaja koje ynači "čelik", kada je predsedavajući sudija, Marija Tuma pročitala presudu, oslobodivši Limaja i ostale po sve tri tačke optužnice. Optužnica se odnosila na dodelu tendera za izgradnju puteva u regionu Gnjilane, u vreme dok je Ljimaj bio ministar MTPT-a. Tužilac EULEX-a je 30. oktobra 2015. godine podneo konsolidovanu optužnicu protiv Ljimaja i drugih spajajući slučajeve poznate pod nazivom "MTPT 1" i "MTPT2". Trenutno je Ljimaj zamenik premijera Kosova.

Bivši visoki komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji trenutno je lider mlađe vladajuće koalicione partije Nisma, takođe je oslobođen i za ratne zločine pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od strane sudskog veća EULEX-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.