Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Grupa maloletnika predvođena starijom osobom ušla je u ograđen prostor kod ploče sa imenima ubijenih žeteleca u Starom Gracku i slikala se pokazujući znak koji simbolizuje dvoglavog orla sa zastave Albanije. Okupljanje i fotografisanje zabeležile su sigurnosne kamere na zgradi škole „Braća Aksić“, na kojoj je postavljena ploča sa imenima 14 ubijenih žetelaca i petoro Srba nastradalih tokom NATO bombardovanja. Za to ubistvo još niko nije odgovarao.

Da je neko odgovarao sada ne bi bilo ovih koji se slikaju ili koji ne daj Bože u budućnosti mogu da počine nešto još gore. Neke stvari nije moguće popraviti ali je svakako moguće preventivno delovati i preduprediti njihovo ponavljanje. Pronaći i osuditi počinioce zločina u Starom Gracku nad nedužnim žeteocima.

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han rekao je da je rešenje kosovskog problema prioritet međunarodne zajednice i da je ono ključno za razvoj celog regiona. Han je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, rekao da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu. Izrazio je nadu da će, nakon verovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak. Han je rekao da je Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio jednu pozitivnu dinamiku na Balkanu i da je postojalo uverenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine.

Sve je ovo fino rečeno i odlično politikantski upakovano ali zaista ni jedna jedina reč nije istina osim nade. Niti tu ima političke volje za postizanje sporazuma niti će izborima biti stvoreni uslovi za napredak niti je stvorena pozitivna dinamika na Balkanu niti je moguće postići sporazum između Beograda i Prištine dok god su na obe strane na vlasti ovi koji jesu. Moramo pomalo bar biti i realni.

Pet putnica je teže, a jedna lakše povređena prilikom eksplozije boce za vazduh u vozilu javnog gradskog prevoza na liniji 78. U eksploziji koja se oko 11 časova dogodila u ulici Neznanog junaka na Dedinju, jedna žena ima teže povrede glave pošto joj je boca pala na glavu. Drugoj ženi je slomljena ruka, a ostale imaju posekotine od stakla. Eksplodirala je boca za vazduh koja se nalazila iznad srednjih vrata u krovu autobusa na liniji 78, koja saobraća od Banjice do Zemuna. Od eksplozije je potpuno uništen srednji deo autobusa, popucala su sva stakla. Oko autobusa se vide tragovi ukazivanja prve pomoći. Boca koja je eksplodirala reguliše otvaranje i zatvaranje vrata, kočnice i vazdušne jastuke autobusa.

Planirao sam da sutra obiđem glavni grad koji će zauvek ostati prestonica i nas sa Kosova i Metohije, kako našoj deci skoro reče predsednik. Odustajem… Sad tek shvatam da saksija sa nekog prozora u Beogradu nije najneverovatnije i najstrašnije što može da ti se desi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.