Romska inicijativa: Odluka IPŽP protivustavna i rasistička

FOTO: glasačke kutije Kosovo Kallxo
FOTO: glasačke kutije Kosovo Kallxo

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno objavljen na srpskom)

Građanska inicijativa „Romska inicijativa“ podnela je žalbu Vrhovnom sudu Kosova nakon što je odlukom Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) poništeno 830 glasova koje je ovaj politički subjekat osvojio na vanrednim parlamentarnim izborima. Član ove inicijative Sunaj Garipi u intervjuu za KosovaPress tvrdi da je odluka protivna kosovskom Ustavu i da je rasistička.

Garipi kaže da Romska inicijativa očekuje da problem oduzimanja glasova od strane IPŽP reši kosovski Vrhovni sud inače su spremni da, u suprotnom, idu i na Ustavni sud jer smatraju da je IPŽP prekršio kosovski ustav i pogazio pravo glasača. On ocenjuje da je sve ono što se dešava u vezi sa Romskom inicijativom čist rasizam.

„Ne samo odluka koju je doneo IPŽP, nego cela ova procedura oko žalbe, ove kritike koje smo dobili, jeste čist rasizam. Jer dok su Romi glasali za Srbe ili za Albance ili neke druge partije onda se ćutalo, to je bilo u redu, ali ako neki drugi iz neke druge zajednice glasa za romsku zajednicu onda je to bauk“, oštro je reagovao Garipi.

Optužbe da su glasove dobili uz pomoć Srpske liste Garipi smatra suludim i nedobronamernim. Ponovio je da je Romska inicijativa samostalna i da to što je neki komšija Srbin rešio da svojim glasom podrži komšiju Roma to ne znači i da po automatizmu Romska inicijativa sarađuje sa Srbima. Ističe da je ubeđen da su među osvojenim glasovima i glasovi Albanaca, Srba, Turaka, Goranaca i Bošnjaka.

Optužuju nas da smo dobili više glasova nego što postoji Roma

„Optužuju nas da smo dobili više glasova nego što postoji Roma u opštinama kao što su Ranilug, Parteš i Klokot. Ali stvarno je suludo da pričamo o tome jer naša kandidatkinja koja je dobila dosta glasova, u slučaju da dobijemo dva poslanika, druga po broju individualnih glasova, je iz Vrbovca u opštini Klokot“, pojašnjava Garipi.

Predstavnik Romske inicijative tvrdi da je ovo jedna od najskandaloznijih odluka IPŽP-a koja je ikada doneta te da je ovim potezom poništena volja građana, koji odluku komentarišu kao katastrofalnu. Poručuje da će nastaviti da se bore za svaki glas.

„Ja sam ubeđen u to i siguran sam da su građani svojevoljno dali svoje glasove nama jer su ljudi uvideli da je došlo vreme za promene i da je došao kraj svemu i mogu da obećam da ćemo mi da se borimo do kraja i nećemo da dozvolimo da izgubimo to što smo imali i imamo u rukama i da ćemo da radimo za svoj narod“, zaključio je na kraju Garipi.

Sa 830 glasova manje, koliko je IPŽP oduzeo Romskoj inicijativi ova građanska inicijativa i dalje ostaje u kosovskom parlamentu ali sa jednim poslanikom manje.

Pročitajte još:

Ukoliko Vrhovni sud ne promeni odluku IPŽP Duda Balje postaće poslanica umesto Hodžić

Glasovi Adrijane Hodžić poništeni u tri opštine na Severu Kosova

IPŽP danas o žalbama kandidata za poslanike

Manjinske stranke podnele žalbe IPŽP

Rašić: Ono što se dogodilo Bošnjacima na izborima – početak ambicija Srpske liste; Reagovao Jevtić

KOHA: Bošnjačko civilno društvo zatražilo poništavanje mandata osvojenih uz pomoć Srpske liste

Hodžić odgovara na optužbe: Predstavnici Bošnjaka već 20 godina nisu učinili ništa za ovu zajednicu

Nakon bošnjačkih stranaka i egipćanska PLE optužuje Srpsku listu za krađu mandata

Redžepi: Vučić i Srpska lista imenovali dva od tri poslanika bošnjačke zajednice

Hodžić: Glasovi za mene nemaju veze sa Srpskom listom; Duda Balje ne misli tako

RTK: Lideri bošnjačkih stranaka o pobedi Adrijane Hodžić, ona nedostupna za komentarPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.