IPŽP danas o žalbama kandidata za poslanike, poništeni glasovi Adrijane Hodžić u opštinama na Severu

IPŽP
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

18:00 – Počelo ponovno prebrojavanje glasova za AAK

Započelo je i sa prebrojavanjem glasova kandidata za poslanike Alijanse za budućnost Kosova, u pitanju su uslovni i glasovi pristigli poštom, a takođe kako je prethodno najavio portparol CIK-a Valjmir Eljezi brojaće se i u drugim biračkim centrima a kako je prethodno odlučio IPŽP.

Brojanje glasova odvija se u prisustvu inspektora.

14:00 – Glasovi Adrijane Hodžić poništeni u tri opštine na Severu Kosova

Izborni panel za žalbe i predstavke delimično je prihvatio žalbe političkih subjekata „Naša inicijativa“, „Socijaldemokratska unija“ i „Nova demokratska stranka“ u vezi sa konačnim rezultatima koje je CIK objavio za izbore 14. feburara.

Za politički entitet „Ujedinjena zajednica“ Adrijane Hodžić poništeni su glasovi u Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Mitrovici.

Opširnije u posebnoj vesti.

12:40 – Rok za odgovor IPŽP na žalbe kandidata za poslanike, a u vezi sa proteklim izborima 14. februara ističe danas u 13 časova.

Prema dosadašnjim podacima, koje su preneli prištinski mediji, IPŽP uvažio je žalbu Alijanse za budućnost Kosova i vratio na ponovno prebrojavanje glasove sa osam biračkih mesta.

Žalbu je iz ove stranke podnela Aljbana Bitići jer smatra da su ukradeni njeni glasovi na biralištima u Suvoj Reci.

IPŽP je takođe iz ove stranke uvažilo i žalbu Albene Rešitaj za ponovno prebrojavanje glasova na jednom biračkom mestu u Suvoj Reci.

Osim toga, šest poverenika iz ovog centra suspendovano je iz izbornog procesa na 5 godina.

Žalbu je podnela i Ljirije Kajtazi iz LDK, zbog navodnih nepravilnosti i kršenja izbornog procesa na pet biračkih mesta. Ona je odbijena, zbog toga što nisu pruženi „jasni i uverljivi dokazi“.

Kajtazi je najavila da će svoju žalbu proslediti i kosovskom Vrhovnom sudu.

IPŽP je takođe odobrio zahtev bivšeg direktora policije Rašita Kalaja iz PDK za ponovno brojanje glasova na četiri biračka mesta, dva u Vučitrnu i dva u Mitrovici.

Žalba Jetlira Ziberaja, poslanika sa liste LDK odbijena je, zbog čega je najavio da će se obratiti tužilaštvu.

Takođe, odbijena je i žalba vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Melize Haradinaj Stuble za ponovno brojanje glasova.

Juče su odobrena dva zahteva za ponovno brojanje PDK Isak Shabani i NDS Zikreta Aliti.

Pokret Samoopredeljenje podnelo je žalbu zbog sumnje, da CIK nije verifikovao i prebrojao 8.748 paketa sa glasačkim listićima iz dijaspore.

IPŽP je odbio ovu žalbu, uz obrazloženje da ova stranka „nije podnela jasne i uverljive dokaze“.

U međuvremenu, IPŽP je takođe odbio još jednu žalbu ove stranke u vezi sa prebrojavanjima glasova iz dijaspore.

Izborno veće za žalbe i predstavke Kosova razmotrilo je šest žalbi kandidata za poslanike koje su ovoj instituciji upućeni nakon što su saopšteni konačni rezultati februarskih parlamentarnih izbora na Kosovu i odobrilo jednu u celosti a drugu delimično.

U celosti je odobrena žalba Isaka Šabanija (Shabani) iz PDK, a delimično žalba Zikreta Aljitija (Alitit) iz NDS-a.

Šabani je svojom žalbom tvrdio da su na sedam biračkih mesta izvršene intervencije tokom registracije glasova u obrascima za rezultate kandidata i da je identifikovan mali broj glasova u odnosu na onaj za koji se tvrdi da je osvojio.

Navodi se da je Šabani dostavio obrasce kao dokaze i njegova žalba je odobrena.

IPŽP je naložio CIK-u da se prebroje glasovi ovog kandidata za poslanika sa sedam biračkih mesta.

Ostale četiri uložene žalbe – Gzima Dervišaja (Gëzim Dervishaj) i Hajdar Sutaja iz AAK, Dimalja Baša (Dimal Bashës) iz Samoopredeljenja i Nezira Čočaja (Nezir Çoçaj) iz PDK su odbačene kao neosnovane.

Kada je reč o žalbi Aljitija iz NDS-a, ona je delimično usvojena, usled čega je naloženo brojanje glasova kandidata za poslanike iz redova NDS-a na biračkom mestu u Prizrenu.

Nakon proglašenja konačnih rezultata izbora, političke stranke imale su rok od 24 sata da ulože žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke. Ovom panelu dostavljeno je 208 žalbi. Među njima su i ranije najavljena žalba političarke ispred bošnjačke SDU, Dude Balje, zbog navodnog nameštanja glasova od strane Srpske liste, a u korist GI Adrijane Hodžić i Romskoj inicijativi. Osim nje, još četiri politička subjekta manjinskih zajednica podnelo je žalbe IPŽP.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.