Roditelji i četvrti dan na protestu: Nastavljamo dalje

Foto: KoSSev

Četvrti dan protesta roditelja održan je, ovoga puta, ispred OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici. I danas su se, kažu, okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što im deca nisu krenula u školu već časove primenjuju onlajn. U ovoj školi ih niko nije sačekao, direktor nije bio tu.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, četvrti dan zaredom od nadležnih traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

U nešto manjem broju, ali istrajni, danas kažu da će sa protestima nastaviti i u narednim danima, sve dok se na njihove zahteve ne odgovori.

Najavljenu otvorenu učionicu u dvorištu OŠ Branko Radičević danas nisu održali, kako navode, zbog loših vremenskih uslova.

Ali su se zato uputili na najavljeni razgovor sa direktorom OŠ Sveti Sava, koji ipak nije mogao da ih primi.

Sumnjaju da se zapravo radi o navodnoj zabrani koju su dobili direktori.

„Kako saznajemo, direktorima je stigla naredba kojom im se zabranjuje da pričaju sa roditeljima o temama koje nisu vezane za nastavu“, kaže jedna od majki.

Svoje zahteve i brige, izneli su juče i načelniku ŠU za Kosovo i Metohiju, Ivanu Zaporožcu, koji im je obećao da će ih preneti Ministarstvu prosvete Srbije, koje je takvu odluku i donelo.

Kažu da će sutra ponovo otići kod njega, da vide da li je odgovor stigao, kao i kod direktorice škole Branko Radičević.

Roditelji su takođe za sutra najavili još jednu otvorenu učionicu u dvorištu OŠ Branko Radičević sa početkom od 11 časova.

 

Iako osnovne škole u Srbiji i većina srednjih nastavu održavaju u učionicama, u srpskim školama na Kosovu, nije tako. One nisu ni započinjale nastavu fizičkim prisustvom dece u učionicama, da bi i obdaništa i predškolske ustanove u međuvremenu obustavile nastavu i već drugu nedelju takođe ni one ne rade.

Srpsko ministarstvo obrazovanja se u vezi sa tim što se časovi u srpskim školama na KiM ne održavaju u učionicama oglasilo tek 3. septembra, navodeći tada, da ove škole „nastavljaju“ sa primenom tzv. trećeg modela – odnosno organizovanja časova na daljinu. Odluka se svake nedelje produžavala, ali ona se zapravo poklapa sa odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja da se početak školske godine na Kosovu odloži do 26. septembra.

Povezane vesti:

Treći dan protesta roditelja: Čas na otvorenom, deca darivala školu crtežima, roditelji sa načelnikom

Drugi dan protesta roditelja u KM zbog zatvorenih učionica, za to vreme nastavnici i direktori na Jarinju

Kosovska Mitrovica: Roditelji započeli proteste zbog toga što im deca ne idu u školu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.