Nove mere iz Prištine: Škole otvorene od ponedeljka, policijski čas i dalje

Foto: KoSSev

Kosovsko ministarstvo zdravlja donelo je danas nove mere u borbi sa epidemijom koronavirusa. Glavna vest tiče se početka školske godine od ponedeljka 27. septembra.

Nastava u kosovskim školama još uvek nije započela, a odlagana je dva puta.

Otvaraju se i vrtići, potvrdio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia). Međutim, u njima će broj dece biti ograničen, kao i učenika u učionicama. Biće dozvoljeno najviše 20 učenika u učionici istovremeno, a nastava za odeljenja preko 20, odvijaće se u dve grupe.

Za sada nema potvrde kako će se ova odluka odraziti po škole u većinski srpskim sredinama. Zvanično, nastava se odvija na daljinu, ali ni u srpskim učionicama nije bilo fizičke nastave od 1. septembra.

Iako se u većini škola u Srbiji, i osnovnim i srednjim, nastava odvija sa fizičkim prisustvom đaka, to nije bio slučaj na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo iz Beograda je takvu odluku opravdalo crvenim semaforom za škole na Kosovu i Metohiji.

Nije to, međutim, zadovoljilo grupu nezadovoljnih roditelja u Kosovskoj Mitrovici.

Oni već četvrti dan protestuju u školskim dvorištima, u pokušaju da razgovaraju sa nadležnima, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga im deca nisu krenula u školu, već časove primenjuju onlajn.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

Inače, što se tiče drugih mera kosovske vlade, zabrana kretanja i dalje ostaje na snazi – od 22:00 – 05:00.

Vitija je kazao da će institucije raditi punim kapacitetom, ali sa tim da osoblje mora da dostavi potvrde o vakcinaciji ili odgovarajuće testove sa negativnim nalazima na koronavirus.

Restorani će nastaviti da rade prema istom principu.

Zabranjeno je pružanje usluga ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorijama.

Rad na otvorenom dozvoljen je samo uz korišćenje 70 odsto kapaciteta prostora i to do 21.30, dok muzika treba da se ugasi već u 21.00.

Neophodno je omogućiti poštovanje mere distance od jednog metra između mušterija za različitim stolovima. Na svakom stolu mora stajati sredstvo za dezinfekciju.

Usluge dostave dozvoljene su i nakon 22.00 – kada stupa na snagu policijski čas, ali uz dozvolu prethodno pribavljenu iz Poreske administracije Kosova.

USKORO OPŠIRNIJE O MERAMAPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.