Kosovska Mitrovica: Roditelji započeli proteste zbog toga što im deca ne idu u školu

U Kosovskoj Mitrovici ispred OŠ Branko Radičević jutros je održan protest roditelja, nezadovoljnih odlukom da deca u srpskim školama na KiM ne idu u školu, te časove održavaju onlajn. Roditelji su jednoglasni, pitaju na osnovu čega i prema kom dokumentu je doneta odluka da njihova deca 1. septembra ne krenu u školske klupe, tvrdeći da sever KiM nije u crvenoj zoni prema broju zaraženih. Žele da znaju u kom sistemu rade srpske škole na Kosovu i zašto su se roditeljima samo prosleđivale poruke na vajber grupama, bez dodatnih obaveštenja i pitanja. Navode da 26. avgusta, škole na KiM nisu bile u trećem modelu nastave Ministarstva prosvete Srbije. Istovremeno, zahtevaju od direktorice ove škole da zvaničnom Ministarstvu uputi dopis i da ih obavesti o tačnim podacima zaraženih na KiM i da prenese reakciju roditelja. Isti protest najavljuju i sutra, kada će povesti i svoju decu.

Skup kojem je prisustvovalo dvadesetak roditelja, kako je najavljeno medijima dan ranije, počeo je danas u 9 časova ispred jedne od centralnih osnovnih škola na KiM. Došli su sa ciljem da razgovaraju sa nadležnima. Oni traže odgovor zašto se roditelji ništa ne pitaju.

„Nas niko ništa nije pitao o ovome, od marta prošle godine nismo imali roditeljski sastanak i niko nas nije pitao da li pristajemo na onlajn nastavu. Da li vi znate da u gradu majke uzimaju odmore da bi mogli da rade sa đacima prvacima, da bi postigle nešto za šta su nastavnici plaćeni i kvalifikovani da rade“, obratila se jedna od majki.

Roditelji su zabrinuti za psiho-fizičko zdravlje dece koja sate provode ispred ekrana. Navode da ima roditelja koji nemaju mogućnost da za dvoje, troje dece obezbede računar, a tu su i zdravstveni problemi.

„Deca počinju da nose naočare, krive im se kičme, a povrh svega strada nam odnos roditelj-dete“, ističu.

Kafići rade, igraonice rade, deca su zajedno i na ulici, igraju se, druže se. Čak imam informaciju da se prosvetni radnici iz jedne osnovne škole nalaze na radničkim igrama na Tari, i zbog toga ne vidim valjani razlog zašto naša deca ne bi išla u školu

Roditelji podsećaju na to da „je jasno“ da je odluka donešena na osnovu odluke kosovske vlade da školska godina u kosovskom sistemu još uvek nije započela, i pitaju se zašto se sada i deca koriste u političke svrhe, te kada će neko stati u zaštitu dečjeg interesa.

Ukazali su i na zvanične podatke Kriznog štaba Kosovske Mitrovice, prema kojima je od 2. septembra do juče u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, zaraženo ukupno 277 ljudi.

Tvrde da se prema ovim podacima, sever KiM „ne nalazi u crvenoj zoni“ i da trenutni rezultati epidemije „nisu razlog što deca nisu krenula u školu“.

„U srpskim sredinama 1. septembra nije bio nijedan zaraženi, a u školi ključ. Zbog čega, zato što je Priština odlučila tako?! Čija je ovo institucija?“, postavljaju pitanje roditelji.

Tvrde da su deci ovime narušena prava, direktoricu Biljanu Vukićević pitaju do kada misli da toleriše i sprovodi odluke koje joj se dostavljaju, i kada će ona kao rukovodilac škole da stane u odbranu dece, što je, podsećaju je, njena obaveza.

Od Vukićević već danas zahtevaju da uputi Ministarstvu prosvete Srbije zvaničan dopis u kojem će navesti tačan broj zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu, kao i reakciju nezadovoljnih roditelja.

Poručili su da će sutra u isto vreme, ukoliko ne bude odgovora iz Ministarstva, svoju decu dovesti na časove u školu.

Okupljenim roditeljima obratila se direktorica škole Branko Radičević, Biljana Vukićević.

Na brojne roditeljske reakcije, Vukićević je uglavnom ponavljala to da i ona nije srećna što škole ne rade i deca ne idu u školu, te da odluke nisu njene, već zvaničnog Ministarstva prosvete Srbije.

„Ako vam je prosleđeno, prosleđeno vam je po odluci Ministarstva prosvete Srbije. Nije prosleđeno napamet, niti od mene, ni od načelnika školske uprave, ni od Kancelarije za KiM, već direktno od ministra Branka Ružića“, naglasila je.

Poručila je da će nijhove reakcije preneti i direktoru školske Uprave za Kosovo i Metohiju, Ivanu Zaporožcu, inače donedavnom direktoru upravo ove škole.

Roditelje je pokušavala da smiri, objašnjavajući da je situacija sa korona virusom globalni problem, i da je u interesu svih da deca budu srećna i da se školske učionice popune.

„To je globalni problem, svetski problem. Vama i vašoj deci je sve uredno prosleđeno iz Minstarstva prosvete. Prvog septembra nismo krenuli u školu jer smo dopili isti takav dopis, takođe od Ministarstva prosvete. Uvek sam tu za vaša pitanja i bilo kakve nesuglasice, ali ja ne mogu više da vam kažem osim onog što dobijem od Ministarstva prosvete. Znam da ste u problemu, svi smo u problemu, jer vi mislite da ne volimo da su nam deca u školi“, rekla je direktorica.

Iako osnovne škole u Srbiji i većina srednjih nastavu održavaju u učionicama, u srpskim školama na Kosovu, nije tako. One nisu ni započinjale nastavu fizičkim prisustvom dece u učionicama, da bi i obdaništa i predškolske ustanove u međuvremenu obustavile nastavu i već drugu nedelju takođe ni one ne rade.

Srpsko ministarstvo obrazovanja se u vezi sa tim što se časovi u srpskim školama na KiM ne održavaju u učionicama oglasilo tek 3. septembra, navodeći tada, da ove škole „nastavljaju“ sa primenom tzv. trećeg modela – odnosno organizovanja časova na daljinu. Odluka se svake nedelje produžavala, ali ona se zapravo poklapa sa odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja da se početak školske godine na Kosovu odloži do 26. septembra.

Ministarstvo prosvete Srbije osmislilo je tri zone tzv. „epidemijskog semafora“ – zelenu, žutu i crvenu, a prema tome i tri modela nastave – redovan sa svim đacima u školskim klupama, kombinovan– nastava u školama i onlajn, ali u kojem je i dalje predviđen boravak u školskim klupama za osnovce od 1. do 4., i onlajn.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.