Drugi dan protesta roditelja u KM zbog zatvorenih učionica, za to vreme nastavnici i direktori na Jarinju

Tridesetak roditelja okupilo se i danas ispred OŠ Branko Radičević, ponovo u znak nezadovoljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već časove primenjuju onlajn. Prema jučerašnjem dogovoru sa direktoricom ove škole, došli su da vide da li ima odgovora Ministarstva na njihova pitanja i da razgovaraju sa direktorima ostalih škola u ovom gradu. Međutim, ni u jednoj od škola nisu zatekli nadležne, iako su se ranije i najavili. Navodno, nastavnici i direktori otišli su na Jarinje. Ipak, pronašli su načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji se takođe spremao put Jarinja.

Skup je kao i juče počeo u 9 sati kod jedne od centralnih škola na KiM. I dalje, ovi  roditelji traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade škole, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju sudbina i obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

Kako na njihova pitanja juče direktorica Biljana Vukićević nije imala drugačiji odgovor osim da joj je samo prosleđena odluka Ministarstva prosvete Srbije, roditelji su zahtevali da do danas prenese Ministarstvu reakciju roditelja na takvu odluku i da ih uputi u tačne epidemiološke podatke u srpskim sredinama na KiM.

Najavili su joj da će i danas sa svojom decom doći, te da ukoliko odgovori iz Ministarstva izostanu, deca će u školi ostati na časovima.

Međutim, u ovoj školi danas nisu zatekli nikoga osim kurira, preko kog im je poručeno da direktori, kao ni njihovi zamenici, nisu tu i da su zbog novonastale situacije otišli na Jarinje.

Poručili su da će na razgovor kod Vukićević u istom broju doći i sutra.

U potrazi za odgovorom, roditelji su se potom uputili do Muzičke škole u kojoj se nalazi kancelarija načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivana Zaporožca.

Zatraživši „samo 5 minuta da ih sasluša“, preko kurira im je potom poručeno to da je načelnik tu ali da „ne može da ih primi jer se upravo sprema da ide na Jarinje“.

Uporni roditelji, nisu hteli da se udalje, te su načelnika sačekali ispred zgrade ove škole.

Po izlasku, Zaporožac prvobitno nije hteo da zastane da ih sasluša, opravdavajući se da žuri i da ne želi da o ovim temama razgovara na ulici, te da ima obaveze i da je dolazak trebalo ranije da najave.

„Ovde se brani patriotizam, braneći sudbinu dece. A ne na Jarinju. Prvo rešite ovde“, uzvikivali su roditelji.

Poručio im je da za sutra pripreme delegaciju od troje ljudi, roditelje čija su deca u dve osnovne škole i jednog iz predškolske ustanove.

Potom su se uputili i ka OŠ Sveti Sava, na unapred zakazani sastanak sa direktorom škole.

Ni tu roditelji nisu zatekli nikog osim dva kurira, koji su im poručili da u školi nema nikoga.

A na njihov zahtev, da kontaktiraju direktora telefonom kako bi se najavili za sutra, kuriri su prvo rekli da njegov broj telefona nemaju.

Roditelji su im dali broj telefona, ali su oni potom kazali da „ne smeju“ da ga zovu.

Ista situacija bila je i u Predškolskoj ustanovi Danica Jaramaz, gde takođe direktoricu nisu pronašli.

Međutim, kurir ove ustanove je pozvao direktoricu, koja im se uredno izvinila i kazala da na razgovor mogu da dođu sutra.

Roditelji su za sutra najavili otvorenu učionicu u dvorištu škole Branko Radičević sa početkom od pola 11.

Pozivaju sve roditelje da decu sutra dovedu, organizovaće čas likovne kulture, gde će deci biti data tema „Moja sloboda – moja škola“.

Cilj je da se deca, kako su neki od roditelja objasnili, prvenstveno druže sa svojim vršnjacima, kao i da kroz crtež iskažu svoja osećanja.

„Na taj način deca će moći da se izraze kroz crtež šta za njih predstavlja sloboda, jer ovo sloboda sigurno nije“, ističe jedna od majki.

„Mi, odgovorni roditelji, građani, nastavljamo svoju borbu za našu decu kojoj je ODUZETO PRAVO NA OBRAZOVANJE I SLOBODNO DETINJSTVO, i pozivamo sve, roditelje, prijatelje, bake, deke, da zajedno sa svojom decom dođete sutra na otvoreni čas Likovne kulture, u 10:30h, u dvorištu škole Branko Radičević. Neka deca ponesu blokove za crtanje i bojice. Tema će biti „Moja Sloboda, moja škola“. Na taj način, deca će imati prilike da se kroz druženje i lepu atmosferu, umetnički izraze.
Vidimo se sutra!“, takođe je deo proglasa koji su ovi roditelji sastavili.

Iako osnovne škole u Srbiji i većina srednjih nastavu održavaju u učionicama, u srpskim školama na Kosovu, nije tako. One nisu ni započinjale nastavu fizičkim prisustvom dece u učionicama, da bi i obdaništa i predškolske ustanove u međuvremenu obustavile nastavu i već drugu nedelju takođe ni one ne rade.

Srpsko ministarstvo obrazovanja se u vezi sa tim što se časovi u srpskim školama na KiM ne održavaju u učionicama oglasilo tek 3. septembra, navodeći tada, da ove škole „nastavljaju“ sa primenom tzv. trećeg modela – odnosno organizovanja časova na daljinu. Odluka se svake nedelje produžavala, ali ona se zapravo poklapa sa odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja da se početak školske godine na Kosovu odloži do 26. septembra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.