Express: KFOR zamenio stare barikade novim u blizini V.Dečana; Gradonačelnik zahteva da se uklone

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izgradnja puta Dečani-Plav i dalje predstavlja izazov za opštinske vlasti, ali i za same građane Dečana, zbog okolnosti u vezi sa manastirom koji se nalazi u ovoj opštini.

Poslednjih dana snage KFOR-a u blizini manastira ojačale su barikade.

Takva akcija izazvala je reakciju građana koju su rekli da ove barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreke razvoju normalnog života na ovim prostorima.

Što se tiče postavljanja ovih barikada, KFOR je u odgovoru za Telegrafi rekao da je to učinjeno s ciljem zaštite manastira.

„Radovi su blokirani jer nisu ispoštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije koja je izvođač, posebno u pogledu poštovanja Zakona o Specijalno zaštićenim zonama (Zakon 03/L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastirima, crkvama i drugim srpskim pravoslavnim verskim objektima, kao i istorijskim i kulturnim mestima od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koje mogu oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje“, naveli su iz KFOR-a.

KFOR je dalje naveo da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon što se reše tehnički problemi.

„Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sva mesta verskog i kulturnog nasleđa vredna su za sve ljude na Kosovu i svi bi treblao da doprinesu njihovom očuvanju“, naveo je KFOR u izjavi.

Gradonačelnik Dečana, Baškim (Bashkim) Ramosaj, rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira.

Ramosaj je rekao da je insistirao da se ove barikade u potpunosti uklone.

„Oduvek sam insistirao da mi se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide koje su bile, ali su mi rekli da, zbog situacije i okolnosti u vezi sa manastirom, ne mogu da ih uklone u potpunosti i da će postaviti neke barikade od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće“, rekao je Ramosaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.