RIK potvrdio: Birači sa KiM glasaće u Raški, Kuršumliji, Bujanovcu i Tutinu

Republička izborna komisija Srbije usvojila je juče odluku da će birači sa Kosova i Metohije na izborima 3. aprila glasati u opštinama u centralnoj Srbiji. 

Informaciju da se izbori neće održati na Kosovu i Metohiji RIK je dobio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Kako navode, i pored svih napora uloženih od strane ove kancelarije, Predsednika Republike i ostalih državnih organa, predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini odbili su saradnju kako sa Misijom OEBS-a na KiM, tako i da podrže održavanje izbora na teritoriji naše AP i na taj način onemogućili su održavanje izbornog procesa u pokrajini. Oni nas naravno mole da u skladu sa svojim nadležnostima i zakonom preuzmemo sve neophodne radnje kako bi se našim građanima odnosno našim biračima na KiM omogućilo da ostvare svoje ustavom i zakonom zagarantovano pravo“ – kazao je predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević.

Prema odluci RIK-a, građani sa Kosova i Metohije glasaće na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila u Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Tutinu.

Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, sa teritorije Kosovskog upravnog okruga – u Kuršumliji, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok – u opštini Raška, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga i sa teritorije opštine Zubin Potok glasaće u Tutinu.

Ovo je prvi put da birači sa KiM-a na predsedničkim i parlamentarnim izborima neće i glasati na KiM-u što je i bila praksa sve do referenduma održanog 16. januara.

Iako je odluka o ovakvom načinu glasanja usvojena, na samoj sednici se povela polemika o tome da li je ona ustavna i zakonita.

O ostalim događajima podsetite se u:

Vučić se Briselskog drži kao ‘pijan plota’, zarad mira i bezbednosti Srba na Kosovu odriče se 50,000 glasova

Kurti se Srbima zahvalio na mirnim protestima, pozvao na „veće poverenje u Vladu Kosova“ a da ne „potpadaju pod uticaj autoritarnog režima u Beogradu“

Hodžić: Nisam demantovala Gorana Rakića

Kurti: Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce, na Kosovu sudstvo..

Gazeta: „Rakić kaže da svi zaposleni Srbi obustavljaju rad, a Hodžić to negira“

Kosovska policija oduzela dron novinarskoj ekipi Medija centra u Čaglavici

NUNS: Srpska lista da prestane da vrši pritisak na portal KoSSev

Lazarević: Srpska lista pažljivo da pročita tekst, pre nego prozove KoSSev i dezinformiše javnost

Kvinta i EU: Svi građani imaju pravo na mirna okupljanja

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.